Så pantade Mölndalsborna

Sverige pantade fler burkar och flaskor under förra året än någonsin tidigare. Men Mölndal ligger långt under genomsnittet i landet.

Det är Pantamera som varje år presenterar statistik över hur mycket vi pantar i Sverige och när nu förra årets siffror är klara så visar de på en positiv trend vad det gäller återvinning. Det blev nytt rekord för pantade burkar och PET-flaskor i Sverige under 2016.

I snitt pantade vi 177 förpackningar per person vilket är den högsta siffran sedan pantsystemet infördes för 30 år sedan.

– Ökningen av antalet pantade förpackningar under 2016 beror delvis på att antalet sålda förpackningar ökat. Men vi kan glädjande nog också konstatera att återvinningen har ökat ännu mer, säger Katarina Lundell, kommunikationschef, Pantamera i ett pressmeddelande.

I Mölndal pantades det drygt 5,5 miljoner burkar och PET-flaskor under 2016. Utslaget per invånare blir det 86 förpackningar per person. Det är långt efter Sveriges bästa pantkommun under 2016. På första platsen kom Strömstad med 3492 förpackningar per person. Men det snittet förklaras också genom den stora gränshandeln som finns i kommunen.

Totalt var det närmare 1,8 miljarder förpackningar som pantades i Sverige förra året och det sparar mycket energi jämfört med att tillverka nya förpackningar. Pantamera beräknar att en energibesparing på 360 miljoner kWh sparades genom pantning förra året.

– Det känns verkligen jättebra att vi kan återvinna alla burkar och flaskor som kommer till vår anläggning i Norrköping. Totalt är det över 37 000 ton aluminium och plast varje år som sedan kan bli till nya förpackningar, säger Katarina Lundell.

Kajsa Lind

redaktion@molndalsposten.se