Arkivfoton

Så mycket billigare kan månadskortet bli

Mölndalspendlare är några av vinnarna i Västtrafiks nya zonförslag där Mölndal skulle ingå i samma zon som Göteborg. Förslaget innebär att ett månadskort kan bli 370 kronor billigare om förslaget blir verklighet.

Mölndal-Posten har tidigare berättat om det nya zonindelningsförslaget som kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen beslutat att gå vidare med.

Läs mer: Över 70 zoner ska bli tre i kollektivtrafiken

Förlaget innebär att dagens 70 zoner ska bli tre. Mölndal ingår i förslaget i samma zon som Göteborg, Partille och Öckerö. Prisförslaget, som inte är spikat utan just ett förslag, för en zon är 695 kronor i månaden jämfört med dagens månadskort Göteborg+ som kostar 1065. För den Mölndalsbo som åker till exempel till och från Göteborg blir månadskortet alltså i sådana fall 370 kronor billigare.

Tanken bakom förslaget är att förenkla för resenärerna.

– Idag upplever många som ska resa över zongränserna att det är komplicerat att att förstå vad man ska köpa för biljett. Det blir en hög tröskel för att våga åka kollektivt när man känner rädsla, oro eller att det är svårt, sa Ulrika Frick (MP), ordförande i kollektivtrafiknämnden, till Mölndals-Posten i samband med att förslaget blev känt.

I den andra zonen ska enligt förslaget Kungälv, Ale, Lerum, Härryda och Kungsbacka ingå. Den tredje zonen innehåller resten av kommunerna i Västra Götaland. Förlaget gör alltså att kortare resor blir dyrare medan längre blir billigare. Inom Göteborg förslår nämnden att priset på ett månadskort går från dagen 610 kronor till 695 kronor.

– Risken att de kortare resorna minskar finns allt men det var därför vi landade i förslaget med tre zoner, istället för en enda stor som egentligen vore det optimala. Men det föll på att det blir för dyrt med de korta resorna.

Nu ska alla kommuner få tycka till och först till våren väntas regionfullmäktige fatta beslut i frågan.

Kajsa Lind

kajsa.lind@molndalsposten.se

Fakta: prisförslaget

1 zon (Göteborg, Partille, Mölndal, Öckerö) enkelbiljett: 33 kronor månadskort: 695 kronor

2 zoner (Kungälv, Ale, Lerum, Härryda och Kungsbacka) enkelbiljett: 61 kronor månadskort: 1065 kronor.

3 zoner (resterande regionskommuner) enkelbiljett: 92 kronor månadskort: 1595 kronor.

Observera att priserna inte är spikade och är baserade på 2017 års priser och intäktsnivå.

Relaterade artiklar
Fler artiklar