Nästan 600 personer i Mölndals kommun hade en förvärvsinkomst på över en miljon kronor under 2015. Det visar statistik från SCB som nyhetsbyrån Siren tagit del av och bearbetat.

Så många tjänade över miljonen

Knappt 600 personer hade en inkomst på över en miljon kronor i Mölndals kommun. Det placerar Mölndal på plats 25 i landet över kommuner med högst andel miljoninkomsttagare.

Miljoninkomsttagare finns i hela landet och i Danderyd, där andelen är högst i hela landet, hade sju procent av befolkningen en inkomst på över en miljon kronor under 2015.

I Mölndals kommun var det 592 personer som hade en förvärvsinkomst på över en miljon kronor under 2015. Det visar statistik från SCB som nyhetsbyrån Siren tagit del av. Det motsvarar 0,9 procent av befolkningen i kommunen och placerar Mölndal på plats 25 i landet med högst andel miljoninkomsttagare i förhållande till befolkningen.

Medelinkomsten för den grupp i Mölndals kommun som tjänade över en miljon kronor landade på 1,44 miljoner kronor. Snittinkomsten i gruppen miljoninkomsttagare i hela landet låg på nästan 1,6 miljoner kronor. Grannkommunen Göteborg hade 4 883 personer med förvärvsinkomst över en miljon kronor, vilket är 0,9 procent av befolkningen och det ger plats 28 i landet. 

– Under de sista decennierna har de flesta med en fast anställning haft en väldigt positiv inkomstutveckling. Effekten har förstärkts för dem som också har ägt kapital, eftersom kapitalinkomsterna har stigit kraftigt under perioden, säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, verksam vid Institutet för näringslivsforskning, till nyhetsbyrån Siren.

När landets 290 kommuner rankas är det ett tiotal kommuner som helt saknar miljoninkomsttagare. Det är till exempel Färgelanda, Vingåker och Arjeplog.

I riket har antalet personer med en inkomst på över en miljon mer än fördubblats under de senaste tio åren. År 2015 var det knappt en procent av landets befolkning, det vill säga cirka 77 000 personer, som hade en inkomst på en över en miljon kronor.

– I Sverige har inkomstskillnaderna ökat ganska tydligt de senaste tjugo, trettio åren om man tar med kapitalinkomsterna, men ligger fortfarande på en rätt låg nivå internationellt, säger Daniel Waldenström.

Emma Hellström

redaktion@molndalsposten.se

Fakta

Högst andel av befolkningen med miljoninkomst

1. Danderyd

2. Lidingö

3. Täby

4. Nacka

5. Sollentuna

6. Vaxholm

7. Lomma

8. Vellinge

9.Ekerö

10. Stockholm

Relaterade artiklar
Fler artiklar