Så jobbar polisen i påsktrafiken

Långledigt väntar för många under påskhelgen, men det innebär också att det är fler som ger sig ut på vägarna. Här är några saker att tänka på i påsktrafiken.

Det är nog många som ser fram emot ledighet i påskhelgen men kanske också planerar en resa för att ta sig till en sommarstuga eller nära och kära och därför riskerar det också att bli extra mycket trafik på vägarna.

Trafikpolisen kommer också att satsa på att vara extra synlig i Mölndal och på andra håll i regionen.

– Annandag påsk och skärtorsdag är stora resdagar och då är det viktigt att vi är ute och visar oss. Vi kommer att plocka det värsta avarterna men framför allt brukar det ha bra hämmande effekt att vi är där, säger Håkan Klingborg som är gruppchef på trafikpolisen i Storgöteborg.

Det är främst på de stora lederna som E6:an i Mölndal som trafikpolisen kommer att koncentrera sig på. Övriga vägar ansvarar den patrullerande lokala polisen för. För att undvika olyckor i helgtrafiken är det tre saker som trafikpolisen vill trycka på.

– Avstånd, hastighet och nykterhet. Håller sig alla till det så ska det inte behöva hända något. Grunden är att man ska åka i tid. Mitt motto är att åka så att man har tid med en punktering, som tar ungefär en halvtimme att fixa. Gör man det så har man god marginal, säger Klingborg.

Trafikverket råder också trafikanter att i möjligaste mån välja mötesseparerade vägar eller vägar med trafiksäkerhetskameror.

Kajsa Lind

redaktion@molndalsposten.se

Här är trafikverkets tips på vad du ska tänka på före du ger dig ut i påsktrafiken:

Starta resan i god tid – påsken är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.
Var utvilad – frafikör de flesta innebär påsken längre resor än vanligt.
Kör inte fortare än hastighetsbegränsningen.
Anpassa hastigheten till väglaget.
Se till att alla i bilen är bältade.
Håll avstånd.
Undvik att använda mobiltelefonen när du kör.
Ta regelbundna raster.
Överväg alternativa färdsätt än den egna bilen om vädersituationen väntas bli riktigt svår.
Låt bilen stå i fall du druckit alkohol.
Vid stopp, sätt på varningsblinkers, sätt ut varningstriangel och gå bort från vägen.