Så fungerar hörseln

Gamla Maikare

Torsdagen den 5 oktober hade många Gamla Maikare med respektive ”hörsammat” Anita Poldings inbjudan till klubbhuset för ett mycket intressant föredrag om hörselnedsättning. Det var klubbens egen Eva Erixon som höll föredrag om hur hörselnedsättning verkar. Eva jobbar dagligen på Sahlgrenska med denna fråga. Hon visade med både tal och bilder hur vårt hörselorgan är uppbyggt.

Det börjar med ytterörat för att sedan gå in genom hörselgången till både trumhinna och snäcka, där vibrationerna färdas vidare till hjärnan, där det tolkas och vi får veta vad som har sagts. Vid sidan om denna fantastiska verbala förklaring så fick vi dessutom via två skrivtolkar (Ramona och Jenny) läsa i skriven text vad som var sagt. Sedan fick vi veta att Västra Götaland erbjuder olika hjälpmedel, inte bara hörapparater utan annan mänsklig och teknisk hjälp. Ett litet axplock av vad som sades: Att inte höra så bra kan innebära att man i bullriga miljöer och när någon talar otydligt hör att någon talar, men inte uppfattar vad som sägs och tappar sammanhanget. Det kan vara så här för en som har en sån hörselnedsättning, att man hör bara vokalerna-oöieåa. Det som personen inte hörde är konsonantljuden. Då är det lättare att gissa.

Kvällen avslutades med en god fika med kaffe och goda smörgåsar. Förhoppningsvis skall vi nu kunna förstå vad hörselnedsättning innebär. Ett stort tack till Eva och hennes skrivande medarbetare.

Sven-Eric Svenson

Relaterade artiklar
Fler artiklar