Foto: Arkivfoto

Så flitiga är Mölndalsborna med bilbätet

Mölndalsborna är sämre än genomsnittet på att använda bilbälte. Det visar NTF:s årliga rapport.

Genom att få fler att använda bilbälten hoppas man på att kunna nå målet på högst 220 dödade år 2020. För att nå dit bör 97-98 procent använda bälten och det är det bara sex län/områden som klarar det i NTF:s undersökning. För Mölndalsborna som i bara hamnade på 90 procent är det är bra bit kvar till målet.

– Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftig i landet. Om inte polisen kan öka sin övervakning i de kommuner där bältesanvändningen är som lägst skulle vi behöva jobba mycket mer riktat och lokalt med attityd- och beteendepåverkande insatser mot förare de närmsta åren, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén i ett pressmeddelande.

Jämför man med tidigare undersökningar har Mölndalsborna blivit sämre på att använda bälten. 2013 var det 95 procent som hade bältet, jämfört med årets 90 procent. Flera kommuner i landet däribland Halmstad, Säter och Umeå nådde 100 procent i år. Det kan jämföras med Gnesta som var sämst i landet med 66 procent.

Ser man till hela landet har bältesanvändningen ökat i tätort från 94 till 95 procent. Ökningen är störst bland män som nu når 94 procent totalt men det är ändå tre procentenheter sämre än kvinnorna.

– Att användningen stiger bland män är jättebra men eftersom det fortfarande är så att var tredje förare som omkommer i personbil saknar bilbälte är det viktigt att fortsätta jobba för att öka användningen, i synnerhet mot riktade högriskgrupper så som unga män, säger Marie Nordén.

En av orsakerna till att det totalt i landet är fler som använder bälte idag tros vara att bältespåminnare fortsätter att öka i takt med att gamla fordon byts ut mot nya.

Kajsa Lind

kajsa.lind@molndalsposten.se

NTF:s bältesundersökning

Genomförts varje år i landets samtliga kommuner och bygger på nästan 340 000 observationer av förare och framsätespassagerare.

Relaterade artiklar
Fler artiklar