Arkivfoto

Så blir julvädret i Mölndal

Mulet och regn i jul och melladagarna. Då är det ju ett ypperligt tillfälle att få kura ner sig i soffan med en bra film.

Enligt väderinstituternas prognoser ser det tyvärr ut att bli en mulen och regnig juli Mölndal. SMHI spår att själva julafton ska vara mulen utan nederbörd, mellan fem och sju plusgrader och måttliga vindar.

Mellan jul och nyår kommer det även att regna. Så att tillåta sig soffläge med en film är det väl igen som kan ha något emot.

Senast det var snö i hela Västra Götaland på jul var 2012 enligt data från SMHI de senaste tio åren som nyhetsbyrån Siren ställt samman. Där visar det sig att snön lyst med sin frånvaro långt upp i landet under de senaste årens jular.

Men det betyder inte att det aldrig mer kommer att snöa på jul i våra trakter.

– Chansen till snörika jular finns kvar även i södra Sverige. Men de kommer att bli allt färre i takt med ett varmare klimat, säger Weine Josefsson, meteorolog på SMHI, till Nyhetsbyrån Siren.

Men sannolikheten för en vit jul minskar sedan successivt ju längre söderut man kommer, undantaget sydsvenska höglandet.

– I söder har vintern inte riktigt etablerat sig vid den här tiden på säsongen. Kuststräckorna är också mer utsatta eftersom vattnet ofta inte hunnit bli tillräckligt nedkylt. Sedan måste man också tänka på att lokala faktorer som höjdskillnader och landskapets variationer påverkar snötillgången, säger Weine Josefsson.

Och i det långa loppet kommer dock vintersäsongerna bli allt kortare samtidigt som snögränsen kryper norrut.

Karina Hansson

redaktion@molndalposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar