Arkivfoto: Elvira Linderot

Rökdykare klämdes fast när tak rasade

Under storbranden i Åbro ska en rökdykare klämts fast när en del av taket rasade, det rapporterar SVT Väst. Först utanför byggnaden ska resten av räddningsmanskapet upptäckt att en saknades.

Det var i förra veckan som storbranden i en industribyggnad i Åbro rasade och spred svart rök över Mölndal.

Läs mer: Branden: Alla uppmanas stanna inne

Under branden ska också en rökdykare klämts i samband med att en del av taket rasat ned, det rapporterar SVT Väst. Resten av manskapet upptäckte inte olyckan och att en saknades innan de lämnat byggnaden. De ska dock snabbt ha gått tillbaka och hjälpt personen som var oskadd.

– De som var inblandade blev ju skärrade när de upptäckte att en av dem var försvunnen. Hade han klämts fast ordentligt så vet man inte hur det hade kunnat braka iväg, men nu gick det att ta loss honom, säger Tommy Glasér, stationschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg till SVT.

I samband med att taket rasade in så rasade också en vägg med kartonger och det var de som klämde fast rökdykaren, enligt SVT. Händelsen inträffade när räddningstjänsten var inne i en del av byggnaden som inte brann.

– Det kom som en chock för dem att det small till. Då insåg de att taket kunde komma ner där de var. De skyndade sig väl ut och så var en av dem inte med där, säger Glasér.

Rutinen är enligt Glasér att rökdykare alltid ska hänga ihop om det brinner. Men eftersom det inte brann så hade rökdykarna rört sig mer fritt. Händelsen har utretts och ska också tas upp med Arbetsmiljöverket.

– Det handlar om rutiner. Även om man går in i en stor lokal kanske man måste hänga ihop allihopa. Här blev de lite friare eftersom det varken fanns rök eller eld. Frågan är ju då om man kan göra det eller inte, säger Tommy Glasér till SVT Väst.

Ingen person skadades i samband med branden och det är fortsatt oklart vad som orsakade storbranden. Det är heller inte säkert att det någonsin kommer att gå att svara på om branden var anlagt eller inte, konstaterade polisen till Mölndals-Posten.

Läs mer: Polisen: Svårt hitta svar om storbranden

Kajsa Lind

redaktion@molndalsposten.se

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar