Johan Grahn har fått Lions stipendium på 5000 kronor. Foto: Privat

Roddtalang får Lions stipendium

17-åriga Johan Grahn har bara tränat rodd i ett halvår men satsar redan mot VM och OS. Nu får han Lions stipendium för sina idrottsinsatser.

– Det är roligt att man får uppskattning, säger han.

I år fyller Lions Club Lindome 50 år. För att fira det delar de ut ett jubileumsstipendium. Kriterierna var att det skulle gå till någon ”duktig Lindomebo inom kultur, idrott eller förening som vill utveckla sig än mer inom sitt område”. Valet föll på Johan Grahn.

– Jag blev väldigt glad. Jag har inte fått några stipendier eller något sånt innan. De motiverade det väldigt bra och det känns som jag fick det av en bra anledning. Jag tränar väldigt mycket och det är kul att man får lite uppskattning för det.

Går idrottsgymnasium

Lindomebon går på elitidrottsgymnasium i Göteborg och tränar på Mölndals roddklubb.

– Jag har hållit på i ett halvår ungefär. Innan dess höll jag på med orientering i sju år, men jag fick problem med knäna och så blev jag sjuk i fyra månader från december till april i år. Jag blev väldigt ledsen och omotiverad. Så kom en roddtränare, David McGowan, till skolan och bjöd in mig till att göra tester och sånt, säger Johan Grahn.

Tränar varje dag

Johan Grahn presterade väldigt bra och sedan dess har han tränat på roddklubben i princip varje dag. Han kör både på roddmaskin och på vatten.

– Jag känner att jag har utvecklats väldigt mycket på kort tid, säger han.

Vad har du för mål med rodden?

– Inför nästa år satsar jag på att komma till junior-VM med en båt. Individuellt blir det roddmaskins-SM och en del andra tävlingar.

Långsiktigt hoppas han på att få tävla på OS. Först ska han få sitt stipendium på 5000 kronor. Det delas ut i samband med Luciakröningen i Lindome kyrka den 12 december.

Vad ska du göra med pengarna?

– De kommer antagligen gå till träningsresor, vi har ett läger inplanerat i Spanien framöver och Australien planeras det också för.

Elvira Linderot

Lions motivering:

Johan är trots sin ringa ålder, väl medveten om vad han sysslar med och den framtid han stakat ut för sig. Johan tränar medvetet för att bli en elitroddare i Mölndals roddklubb, med visioner om komma till OS och VM. Jonas började med orientering med framgångar, men av olika orsaker gått över till rodd, där han också redan skördat framgångar. Johan går på elitidrottsgymnasiet Katrinelund med hård träning på schemat liksom i roddklubben. Lindome Lions Club gratulerar Johan Grahn till stipendiet på 5000 kronor och hoppas att detta skall motivera honom till fortsatt träning och tävlande och inte glömma Lindome när framgångarna kommer.” 

Relaterade artiklar
Fler artiklar