Konflikterna runt Gunnebo ryttarsällskaps framtid har blossat upp igen. Arkivfoto: Fredrik Hofflander

Ridklubb förlorar hagar i kritiserat avtal

Konflikten mellan Gunnebo slott och Gunnebo ryttarsällskap var löst. Trodde alla. Nu blossar den upp igen efter att slottsledningen lämnat besked om att klubben inte får behålla sina beteshagar.

Mölndals-Posten berättade i början av mars att den nästan halvårslånga diskussionen om Gunnebo ryttarsällskaps framtid hade nått sitt slut – eller åtminstone en rejäl paus. Kommunstyrelsen beslutade då att ryttarnas omtvistade hyreskontrakt för anläggningen vid slottet skulle förlängas fram till den 31 december 2018.

Läs mer: 2/3: Klart: Ryttarsällskap får ett extra år

27/1: Nästan klart för mer ridning vid slottet  

16/1: Toppolitiker vill hjälpa hotad ridklubb

21/12: Djurskydd inget hinder för ridklubben

Nu har klubben fått ta del av det finstilta när det gäller 2018. Avtalsförslaget innebär att klubben bara får disponera grushagar – inga gräsbeteshagar. Klubbens ledning reagerar starkt på den restriktionen.

– Det innebär att vi får en betydligt mindre yta totalt. Dessutom behöver hästarna gräshagar under sommarhalvåret. Det här känns tveksamt ur en djuretisk synvinkel, säger Eva Regnéll, ordförande i Gunnebo ryttarsällskap.

Eva Regnéll menar att avtalsförslaget inte kan kallas för en förlängning av det nuvarande kontraktet, då det innebär stora skillnader. Därmed anser att hon att slottsledningen går emot sin egen kommunstyrelses beslut. 

– De har inte brytt sig om den demokratiska processen, säger Eva Regnéll.

Läs mer: 19/10: Länsstyrelsen: ”Måste inte avhysas”

18/10: Gunnebo-ordförande försvarar beslutet

18/10: Förälder: ”Ilska, oro och ledsamhet”

17/10: Ridklubben kan sparkas ut efter 2017

Ämnet togs upp till diskussion på onsdagskvällens möte i kommunfullmäktige, där L-ledamoten Marcus Claesson ställde en fråga till kommunstyrelsens ordförande Marie Östh Karlsson på temat. ”Varför bedriver Socialdemokraterna en hetsjakt på Gunnebo ryttarsällskap?”, undrade han.

– Vi bedriver ingen hetsjakt för det första. Jag kommer på fredag att träffa företrädare för GRYS, Gunnebo slott och kultur- och fritidsnämnden. Då vill jag veta om vi har ett bekymmer eller inte. Min utgångspunkt är att GRYS ska kunna bedriva sin verksamhet på samma sätt som de gör i dag, säger Marie Östh Karlsson till Mölndals-Posten.

Med på mötet i kommunfullmäktige var också Lennart Wallensäter (S), ordförande i Gunnebo slott. 

– Vi har ingen avsikt att ställa till problem för klubben. Det finns skillnader i det nya avtalet, ja. Men de kan bedriva sin verksamhet ändå. De får tillgång till stall, manege och rasthagar precis enligt det beslut som togs i kommunstyrelsen, säger Lennart Wallensäter.

Hur ska slottet använda gräshagarna i stället?

– Enligt kulturreservatets skötselplan ska de brukas på annat sätt. De ska vara odlingsmark eller betas av andra djur. Det handlar om mångfalden i floran, säger Lennart Wallensäter.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar