Redaktören: Mölndal behöver en vassare skola

Sedan det fria gymnasievalet infördes i Göteborgsregionen för 15 år sen är utbudet närmast att betrakta som en djungel. Konkurrensen om niondeklassarnas gunst är stenhård och såväl privata som kommunala skolor slåss om att locka dem till sig med morötter som gratis datorer, flexibla arbetsdagar och centrala lägen, för att bara nämna några.

Det är inte lätt för ungdomarna att välja, och det är verkligen inte lätt för varje enskild skola att lyckas i sin marknadsföring heller. Det har Mölndals enda kvarvarande gymnasieskola nu bittert fått erfara. Inför hösten var tanken att Krokslättsgymnasiet skulle växa försiktigt genom att utöver det etablerade vård- och omsorgsprogrammet starta ett nytt samhällsprogram med inriktning mot så kallade blåljusyrken.

Men det blev platt fall – bara en enda niondeklassare i hela regionen har valt det nya programmet som sitt förstahandsval.

Läs mer: Blåljusprogram på väg att bli ett fiasko

Rektorn konstaterar självkritiskt att marknadsföringen nog behöver spetsas till inför nästa år. Ja, definitivt. Jag har knappt hört talas om den nya inriktningen och då jobbar jag ändå på Mölndals-Posten. Min son har inte heller hört talas om den och han är ändå precis i färd med att välja till gymnasiet.

Men utöver marknadsföringsaspekten undrar jag om kommunens nyligen genomförda gymnasieutredning verkligen mynnade ut i det bästa alternativet. Det man valde var ju att inte bygga en helt ny gymnasieskola utan istället satsa på det här försiktiga växandet i små steg med utgångspunkt i Krokslättsgymnasiet.

Läs mer: Gymnasiet ska växa i Krokslätt

Visst förstår jag de ekonomiska motiven men tror tyvärr inte att det blir tillräckligt lockande för dagens kräsna niondeklassare.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen – Mölndal förtjänar en ny, tydlig och sammanhållen gymnasieskola med en profil som är tillräckligt spetsig för att sätta orten på kartan. Det skulle vi vinna på i längden.

Ingrid Fredriksson

Chefredaktör Mölndals-Posten

Relaterade artiklar
Fler artiklar