Räddningstjänsten arbetade hårt med att rädda en häst ur ett kärr på söndagen. Foto: Räddningstjänsten

Räddade häst ur kärr: ”En jättespeciell känsla”

Räddningstjänsten fick på söndagen åka på ett ovanligt uppdrag då en 650 kilos häst fastnat i ett kärr. Efter en och en halv timme var hästen på benen igen.

– Det är en jättespeciell känsla, säger styrkeledaren Andreas Jorstedt.

En häst hade på något sätt gått ner sig i ett kärr en bit från Kållereds sportklubb. Räddningstjänsten fick larmet strax före tolv på söndagsförmiddagen.

– Vi mötte upp hästägarinnan och två vänner till henne och de visade oss vägen. Ungefär tio meter ut från en grusväg ligger hästen i kärret. Då hade de själv försökt få loss hästen i en timme men insåg att de inte skulle lyckas och kontaktade oss, säger Andreas Jorstedt, styrkeledare vid Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Men att rädda ett stort djur, i det här fallet en häst på 650 kilo är inte enkelt. Eftersom det inte tillhör de vardagliga uppgifterna tog styrkan också hjälp från räddningstjänsten i Kungsbacka som är specialister på djurräddning och började jobba på platsen för att kunna rädda hästen.

– Det var ett mödosamt arbete där vi använder gamla brandslangar som är omsydda till speciella sling med krokar. Det trädde vi under hästen i geggamojan som var där.

Hur mådde hästen då?

– Hästen var jättestressad och då är det fantastiskt att vi hade två kollegor från Kungsbacka som har stor vana att jobba med sådana stora djur, säger Jorstedt.

Räddningstjänsten kunde få fast slingen runt hästen och vinschade sedan upp hästen från kärret.

– Till slut fick vi upp honom så att han låg uppe på kärret. Han var kall och stel så våra brandmän masserade igång hästens leder och till slut ställde den sig upp.

Hur kändes det, att ha lyckats med uppdraget?

– Det är en jättespeciell känsla. Tyvärr är det så att många uppdrag för räddningstjänsten kanske inte får så lyckliga slut utan vi får göra det bästa av situationen. Men här är det vi som räddat hästen så att den klarade sig. Det är en väldigt tillfredsställande känsla att hjälpa både så att hästen klarade sig men också att kunna hjälpa ägarinnan.

Hela räddningsarbetet tog en och en halv timme för räddningstjänsten och då hade hästen varit i kärret drygt en timme längre än så. Trots det verkar hästen ha klarat sig bra.

– När jag pratade med hästägarinnan igår kväll stod hästen i sitt stall och åt och mådde bra. Samtidigt kan det vara lurigt att veta med hästar, men det verkar ha gått bra, säger Andreas Jorstedt.

Kajsa Lind

kajsa.lind@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar