Margareta André och Carolina Kristell var på plats på förvaret Sagåsen på tisdagen för att protestera mot att flera unga killar ska utvisas till Afghanistan. Foto: Lotta Nyvall

Protesterande och polis på plats vid Sagåsen

Uppemot 20 unga killar ska utvisas till Afghanistan under tisdagen. Vid förvaret Sagåsen har en mängd personer samlats för att protestera mot beslutet och polisen är på plats för att se till att utvisningsbeslutet kan verkställas.

En av de engagerade på plats är Ingrid Broms som bland annat är engagerade i Agape och Hopp för Kabul.

Läs mer: Protest mot utvisning av ungdomar

– Den juridiska processen pågår in i det sista. Det är inte så att vi tror att vi kan sätta stopp på det helt, men det brukar alltid vara någon av dem som ändå får stanna kvar, säger hon.

Detta eftersom man lyckas peka på nya omständigheter.

De protesterande menar att deras närvaro även har betydelse för dem som tvingas lämna Sverige.

– Vi vill besöka den och visa vårt stöd, men det verkar inte som om vi kommer få det idag. Även om vi inte får träffa dem ser de att vi står här utanför när de tvingas på bussarna, de ser att några kämpar för deras sak, säger Ingrid Broms.

Polis på plats

Polisen är på plats och bevakar vilka som kör in på området.

– Det här är en avvisningsresa som Frontex har ansvaret för. Det rör sig om personer som ansökt om att få stanna i Sverige, fått avslag men överklagar flera gånger och sedan tagits i förvar. Migrationsverket har kommit fram till att de här personerna inte har behörighet att stanna i Sverige, säger Hans Lippens, polisens stabschef för insatsen.

I första hand försöker Migrationsverket få dem att åka självmant, om de inte vill det begär verket handräckning av polis. 

– Vi vet inte riktigt hur många det blir som ska till Landvetter idag, det kan variera mellan 10 och 20 personer, säger Hans Lippens.

Det beror bland annat på hur många som får rätt till en ny prövning i sista stund.

En humanistisk katastrof

Att de som protesterar är irriterade över att poliserna är så många vid Sagåsen märks tydligt.

– Det är en oerhörd maktdemonstration och helt absurt att så mycket skattepengar läggs på att ha så många poliser här, säger Ingrid Broms. 

Privatpersonerna på plats har olika bakgrund. Margareta André har jobbat som volontär i två år bland annat på språkcafé och Carolina Kristell från Ale har en 18-årig grabb boende hos sig i ett frivilligt familjehem. För båda två känns det viktigt att protestera mot beslutet att skicka tillbaka unga människor till Afghanistan.

– Han som bor hos mig har aldrig varit i Afghanistan ens, han föddes i Iran. Men om två månader kan det vara hans tur att skickas till Kabul. Att skicka tillbaka dem är en humanistisk katastrof, säger Carolina Kristell.

Lotta Nyvall

lotta.nyvall@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar