Martina Schaub och Tom Alandh. Foto: SVT

Premiär för sista filmen om Martinas liv

Ikväll har den sjunde och sista filmen om Martina Schaub premiär på SVT. Filmerna handlar om hur det är att växa upp med Downs syndrom och hur synen på personer med funktionsnedsättningar förändrat genom åren.

– Det känns som det är mer accepterat nu på något sätt. Men jag har faktiskt inte tänkt så mycket på hur det var förr, säger Martina.

Regissören Tom Alandh träffade Martina för första gången när hon var fyra år, nu har hon fyllt 50. I sju filmer har han skildrat hennes liv. Filmerna har öppnat ögonen för många människor, tror Tom.

– Genom att mött Martina tror jag man förstår bättre vilka förutsättningar hon och hennes gelikar har, säger Tom till SVT.

Mamma Berit Schaub berättar om vilka svårigheter dottern haft, att växa upp i ett samhälle som sätter människor i fack, och om hur hårt hon fått kämpa för dottern.

– Jag har kämpat hela livet. Det har varit min uppgift. När Martina föddes skulle hon lämnas bort, och jag ville absolut inte det, säger Berit.

Hon minns speciellt en gång när Martina var sex år gammal. Hon hade precis lärt sig läsa och Berit var oerhört stolt över sin dotter. Hon ville berätta nyheten för alla.

– Jag berättade för barnläkaren och fick till svar: ”jaha, cirkuskonster”. Jag höll på att smälla av.

Filmerna är därför en viktig del i att få folk att förstå hur det är at leva med Downs syndrom. Ett annat liv, men som ändå är ett helt vanligt liv.

– Men som man fått kämpa, säger Berit.

Martina jobbar idag på Fässbergshemmet. Hon trivs bra och är en uppskattad kollega. Många av de äldre har lovat att titta på premiären ikväll. Förra veckan var det förhandsvisning på Mölndals museum av den sjunde filmen.

– Det var jätte trevligt. Filmen var jättefin och den berörde folk, säger Martina.

Har det inte varit jobbigt att exponeras för en kamera hela livet?

– Det har alltid känts bra.

Mamma Berit håller med.

– Jag litar på Tom Alandh.

Filmen har premiär ikväll, måndag den 8 januari, i SVT1 klockan 20.00.

Frida Ekborg

Relaterade artiklar
Fler artiklar