Premiär för klimatkonferens i Mölndal

Lördagen var sista dagen av två som klimatkonferensen Climate Sense hölls på Scandic hotell i Mölndal. Över 130 personer var på plats, och det var också första gången som konferensen hölls i just Mölndal.

Det var många som hade samlats inne på Scandic hotell under lördagen. Mestadels pensionerade professorer och forskare som alla besitter samma intresse – världens klimat.

– Den här konferensen syftar framför allt till att upplysa, därför har vi bjudit in forskare och professorer med olika specialområden från olika länder, säger Tege Tornvall från nätverket Klimatsans som har anordnat konferensen tillsammans med det norska nätverket Klimatrealistene och Stockholms initiativet.

Hur kommer det sig att ni har konferensen i Mölndal?

– Göteborg och Mölndal ligger väldigt bra till både sett till Norge, Danmark och Stockholm, säger Tege Tornvall.

Föreläsningarna inne i ett av hotellets konferensrum har avlöst varandra på löpande band under både fredagen och lördagen. Ett av lördagens första föredrag hölls av den framstående hedersprofessorn Gösta Wallin. Under hans föredrag, som handlade om kolsystemet i hav och atmosfär, var stämningen minst sagt koncentrerad.

– Det är många framstående forskare här som är av absolut världsklass, Gösta är en av dem, säger Tege Tornvall.

Efter varje föreläsning är det fortsatt full rulle med frågor och diskussion. Enligt Tege Tornvall och Lena Krantz som kommer från Klimatupplysningen i Stockholm, handlar just klimatfrågor om så mycket mer än vad många tror.

– Allt är mycket mer komplext än att vi bara ska minska våra utsläpp och minska vår konsumtion, säger Tege Tornvall och fortsätter:

– Skulle vi helt plötsligt slutar handla, minskar vi också sysselsättningen, och skulle alla helt plötsligt sluta med att flyga till länder som är beroende av turism, vad skulle hända då? Ofta tvingas vi även exempelvis köpa de billigare varorna som är tillverkade under sämre förhållanden, på grund av att många helt enkelt inte har råd annars. Det är också ett stort problem.

Lena Krantz nickar instämmande.

– Ofta skuldbeläggs också individen så mycket, som att enskilda personer ska sluta flyga, äta kött och köra bil. Egentligen handlar allt om ett systemfel vi har i samhället i stort.

Vad kan man som enskild person tänka på då för att minska sin påverkan av klimathotet?

– Då skulle jag säga att återvinna är A och O. För visst behöver vi plast för att våra råvaror ska hålla, men det handlar istället om vad vi gör med plasten sen, säger Lena Krantz.

– Alla ska tänka på att inte slösa på de resurser vi har. Mer kan man nästan inte göra, förutom att stötta ökad forskning som syftar till just de här frågorna, säger Tege Tornvall.

Enligt Tege Tornvall så kommer de ha fler konferenser framöver. Men om det blir Mölndal nästa gång igen är inte klubbat och klart.

– Vi får se, det kan så klart hända att vi kommer tillbaka hit, men det återstår att se, säger han.

Elin Gustafsson

redaktion@molndalsposten.se