Kommunen stoppar sina sommarläger på grund av att de inte upphandlats korrekt. Foto: Andrea Schulke

Populära läger för barn stoppas

Kommunen stoppar sina uppskattade sommarläger för funktionshindrade barn. Högsta chefen skriver i ett brev till föräldrarna att hon ”inte kan ta ansvar för verksamheten”.

– Det är jätteledsamt, säger Monica Holmgren, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndals stad.

Bakgrunden är att det kommit till hennes kännedom att lägren under många år anordnats utan att det gjorts korrekta upphandlingar och skrivits tydliga avtal med lägeranordnarna.

– Då valde jag att agera. Vi måste följa lagen om offentlig upphandling, oavsett vilka tjänster eller verksamheter det gäller, säger Monica Holmgren.

Hon uppger också att det också finns tveksamheter runt personalens arbetsmiljö på lägren. Varje anställd ska ha möjlighet att gå undan för sig själv och ta rast, något som Monica Holmgren inte känner sig säker på har kunnat ske.

– Jobbar man väldigt mycket blir man själv trött och då kanske man inte alltid är så alert som krävs, säger hon.

Stora delar av lägerverksamheten stoppas nu, i väntan på att vård- och omsorgsförvaltningen ska få ordning på sina upphandlingsrutiner och avtal. Det betyder att de flesta av de barn som ansökt om plats på den här sommarens läger inte kommer att kunna åka.

– Vi kommer att kunna erbjuda alternativ, men det blir på våra egna verksamheter i staden eller i närområdet. Så risken är att många känner att det inte blir så bra som man trodde att det skulle bli, säger Monica Holmgren.

Hennes förhoppning är att sommarlägren ska vara igång igen till nästa år.

Fredrik Hofflander

031-86 84 23

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar