Om det blir varmt och vårväder i helgen kan det bli ordentligt med alpollen i luften. Foto: Helene Carlsson/arkivbild

Pollensäsongen drar igång

Till helgen finns det risk för höga halter av alpollen i luften. Med varmare väder börjar det blomma ordentligt och allergiker kan känna av både nästäppa och kliande ögon. 

Åslög Dahl är ansvarig för pollenlaboratoriet på Göteborgs universitet. Hon säger att det funnits pollen i luften ett tag nu. 

– Det har funnits pollen från hassel och gråal ganska länge, men i låga halter. Nu i dagarna börjar klibbalen att blomma. Med det vackra vädret kommer halterna att stiga, säger hon. 

Redan i helgen kan allergiker känna av besvären ordentligt. 

– Blir det höga halter kan man få påtagliga besvär. 

Än så länge har allergikerna varit skonade. 

– Det har varit något av en jojovinter, så blomningen har dröjt lite. Vissa år kommer alpollen redan i slutet av februari, säger Åslög Dahl. 

Vanliga symptom är nysningar, nästäppa och rinnande ögon. För att lindra besvären räcker det ofta med receptfria mediciner från apoteket. Andra tips är att planera sin utevistelse, att stänga vädringsluckor och att hålla sovrumsdörren stängd så att det inte kommer in pollen. 

Den värsta perioden för allergiker är under björkblomningen, i slutet av april. Många får också besvär under gräsblomningen i juni och juli. 

Elvira Linderot

Relaterade artiklar
Fler artiklar