Vård- och omsorgsnämnden sa ja till förslaget om "riktig" matlagning i hemmet hos vissa av Mölndals äldre. Arkivfoto: Clas-Göran Sandblom

Politiker sa ja till matlagning hemma

Politikerna i vård- och omsorgsnämnden sa ja till förslaget om en halvtimmes matlagning i hemmet hos Mölndals äldre. 

Det var i onsdags som Mölndals-Posten berättade om förslaget, som går ut på att hemtjänstpersonalen kommer hem till de äldre som har beviljats mathjälp och helt enkelt lagar en måltid från grunden till dem.

Läs också: Förslag: Personal lagar mat i äldres hem

Politikerna i vård- och omsorgsnämnden sa ja till förslaget, som beräknas leda till ökade kostnader med 740 000 kronor per år. Dessutom ska hemtjänstpersonalen utbildas för att kunna utföra sin nya uppgift på ett bra sätt.

– De äldre får större möjligheter att välja själva vad de vill äta, det är en fördel. Sedan är jag övertygad om att det är bra för aptiten. Och så blir det en omväxling också, det händer något mer än det brukar, säger Ove Dröscher (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Om kommunfullmäktige godtar vård- och omsorgsnämndens ställningstagande innebär det att alla äldre som är berättigade till den här typen av insats får den utökade matlagningen i hemmet en gång i veckan under en halvtimme. Övriga dagar under veckan får de mat enligt samma rutiner som i dag – oftast handlar det då om enklare eller rentav färdiglagade rätter som värms.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar