Pojke hittades medvetslös

Ett familjehem anmäldes efter en 17-årig pojke hittats medvetslös i hemmet. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skarp kritik mot ansvarig förvaltning i Mölndal.

I den lex Sarah-anmälan som skickades in i oktober 2015 uppges att den familjehemsplacerade pojken var fysiskt svag efter en cancerbehandling och att han hade fastat under ramadan – men utan att personal sett till att han under natten fått i sig tillräckligt med mat och dryck.

Vidare skriver man i anmälan att pojken ska ha känt sig dålig i flera dagar och han till sist hittades medvetslös i hemmet efter att personal lämnat honom ensam under natten. Pojken fördes uttorkad till sjukhus och i ett mycket dåligt skick, enligt anmälan.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar nu skarp kritik mot Social- och arbetsmarknadsnämnden i Mölndals stad som är ytterst ansvariga för det som skett på familjehemmet. 

Ivo menar bland annat i sitt beslut att det är särskilt anmärkningsvärt och allvarligt att familjehemmet lämnat pojken utan uppsikt när man haft kännedom om pojkens behov. 

Ivo anser också att nämnden inte förklarat tillräckligt väl hur bristen i verksamheten kunnat inträffa. Man vill därför att nämnden kompletterar lex Sarah-anmälan och bättre förklarar hur det kunnat hända och vad som behöver göras för att säkra att något liknande inte sker igen.

MP