Plantasjen, där den svenska trädgårdskedjan Plantagen ingår, ansöker om rekonstruktion för butiksnätet.
Plantasjen, där den svenska trädgårdskedjan Plantagen ingår, ansöker om rekonstruktion för butiksnätet. Bild: Jessica Gow

Plantagen kan gå igenom rekonstruktion

Plantagen, tillsammans med sin norska och finska systerbolag, kan komma att genomgå en företagskonstruktion. Det meddelar företagets bolagsgrupp i ett pressmeddelande på torsdagen.

ANNONS

Plantasjen, där trädgårdskedjan Plantagen ingår, ansöker om rekonstruktion för sina svenska, norska och finska bolag.

”De åtgärder som presenteras idag är nödvändiga för att omvandla Plantasjen till en finansiellt livskraftig verksamhet framöver”, skriver ägaren Ratos i ett pressmeddelande.

Plantagen har flera butiker i Västsverige, bland annat en butik på Frölundagatan i Mölndal.

”Ambitionen är att säkerställa ett starkt butiksnätverk som fortsätter möta kundernas behov och kan bygga vidare på sin marknadsledande position i Norden. Samtliga butiker kommer att hållas öppna tills vidare.”

För ett halvår sedan meddelade svenska Plantagen att man skulle genomföra ett sparpaket under 2024 på 175 miljoner kronor, vilket meddelades i anslutning till att ägaren, bolagsgruppen Ratos, släppte sitt bokslut.

ANNONS

För Plantagens del innebar det fjärde kvartalet av 2023 en förlust på 188 miljoner kronor jämfört med 142 miljoner kronor samma period föregående år. Resultatförsämringen förklarades med en planerad lagerutförsäljning samt högre hyreskostnader. Dessutom hade valutaeffekter påverkat bolaget negativt.

LÄS MER:Plantagen kan få ge plats för fler småhus i Fässbergsdalen

LÄS MER:Inbrott på Plantagen – tjuvarna kom in genom taket

LÄS MER:Blomsterodlarens hårda kamp mot mördarsniglarna

LÄS MER:På Kikås Återbruket förädlas Mölndals återvinning

ANNONS