Påsken – en salig blandning

KRÖNIKA Redan som liten hade jag livlig fantasi. Jag trodde att skärtorsdagen var en dag då någon eller något, oklart vem eller vad, skulle skäras. Jag hoppades på att det var en tårta som skulle skäras men var rädd för att det i själva verket var en person. Genomlevde ingen kristen uppfostran direkt, men hade väl hört talas om Jesus ändå.  En bekant till familjen hette dessutom Jesus och jag var alltid lite orolig för honom kring påsk.

Jag har inte så mycket mer kunskap om den kristna tron, eller någon annan tro för den delen, som vuxen men jag kan hantera en sökmotor på internet och det visar sig att ”skär” i ordet skärtorsdag betyder ren, alltså ren för att man tvättat sig. Inte djuret ren. Vilken lättnad.

På långfredagen frågade jag min mamma varför den var så lång, och fick veta att ”förr i tiden” när mamma var liten fick man inte göra någonting roligt på långfredagen, bara ha långtråkigt och tänka på Jesus lidande och kanske brodera något på sin höjd. Stackars människor. Det var en stor kontrast till min barndoms påskfirande som var oerhört lajbans med inslag som julmat, godis, att klä ut sig och måla på maten. Redan då uppfattade jag påsken som en ”best of” högtid där alla de bästa grejerna  samlades under en helg. 

Påskafton var dagen då jag och brorsan fick låna mammas smink (halleluja) och gå loss helt utan handledning för att sedan gå ut i kvarteret och tigga godis av grannarna klädda som mycket hårt sminkade gamla tanter. Ibland fick vi en mandarin av en snåljåp, och det spreds förstås till andra påskkärringar att undvika det huset som pesten. Påskdagen var en dag då man skulle äta middag med släkten och måla på kokta ägg med tuschpennor. Detta oförklarliga jippo med målade ägg, påskharar, fjädrar och barn utklädda till vuxna tanter som tigger godis. Försök förklara det för någon i Vatikanen.

Faktum är att den svenska påsken är, som nästan alla andra svenska högtider, en salig blandning av den kristna tron, den nordiska folktron och givetvis Tyskland som ofta är med på ett hörn när det kommer till svenska traditioner. Svenskarna ha blivit bra på att ta godbitar från andra och blanda ihop till något eget. För detta är i alla fall jag mycket tacksam. Ledig från jobbet i fyra dagar, leta påskägg och äta godis blir man inte för gammal för. Så njut av helgen, oavsett om du ska gå i kyrkan, brodera eller klä ut dig. Kommer det några påskkärringar till oss får de en mandarin på sin höjd, så de får lite att prata om.

Elin Lund

Socionom och kulturkonsument från Kållered. Älskar att cykla.