Parti vill förlänga ryttarnas kontrakt

Liberalerna går nu som första parti ut och kräver att Gunnebo ryttarsällskap ska få vara kvar vid slottet – åtminstone temporärt.

– Föreningen måste få rådrum tills det finns ett färdigt alternativ, säger Glenn Grimhage, ledamot i kultur- och fritidsnämnden.

Det var i mitten av oktober det blev allmänt känt att Gunnebo ryttarsällskap fått ett skarpt slutdatum för sin hästanläggning vid Gunnebo slott: 31 december 2017. Beskedet väckte chock och mycket stark kritik bland de 280 medlemmarna och deras familjer.

Beslutet är i grunden fattat av Gunnebo slotts styrelse, bland annat med hänvisning till att Gunnebo skulle kunna bli av med sin status som kulturreservat om inte hästhagarna flyttas. 

”Helt oacceptabelt”

Den kommunala instans som fått ärendet i sitt knä är kultur- och fritidsnämnden, som sent omsider nu ska ta tag i en utredning om ridsportens framtid i Mölndal. Ledamoten Glenn Grimhage (L) konstaterar att drygt ett år är en alldeles för kort tid för att etablera något annat alternativ för ryttarsällskapet.

– Det har talats om att det skulle kunna bli någon typ av glapp innan ett nytt ställe är klart. Det är helt oacceptabelt. Som ett bolag i staden har Gunnebo ett ansvar för att samarbeta i detta, säger Glenn Grimhage.

Han får stöd av gruppledaren Marcus Claesson, som säger till Mölndals-Posten att en verksamhet som både har djur och anställda inte bara kan sättas på paus tills en annan lösning presenterats.

Behöver mer information

Liberalerna har en ledamot i styrelsen för Gunnebo slott och trädgårdar AB – Åsa Kramér. Trots partiets ställningstagande nu valde hon inte att reservera sig när bolaget fattade beslut om uppsägningen i slutet av fjolåret.

I dag säger Åsa Kramér att hon är osäker på vad som egentligen har beslutats och att hela händelseförloppet borde gås igenom på nytt. Hon vill inte svara bestämt på frågan om hon står bakom sina partikamraters utspel eller om hon sympatiserar med styrelsebeslutet i december i fjol.

– Jag känner att hela frågan inte är utredd än och att jag behöver mer information innan jag kan uttala mig om det. Jag uppfattade inte att vi stängde alla dörrar när vi fattade beslutet i styrelsen i slutet av förra året, säger hon.

Gemensamt ansvar

Hon delar däremot uppfattningen att Gunnebo slott och trädgårdar AB har ett ansvar för att se till att situationen får en lösning.

– Allt detta handlar ändå om kommunen, även om vi är uppdelade i olika verksamheter. Då måste vi också kunna sätta oss ner med varandra och lösa det, säger Åsa Kramér.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

Läs mer:

28/10: 70-tal i aktion för hotade ridklubben

26/10: S-toppen står bakom Gunnebos beslut

24/10: Elvaåringens insändare: 285 hjärtan kommer krossas

23/10: Ridklubben tågar till Stadshuset med namn

21/10: Ridkonflikten togs upp på nämndmöte

19/10: Länsstyrelsen: ”Måste inte avhysas”

18/10: Gunnebo-ordförande försvarar beslutet

Förälder: ”Ilska, oro och ledsamhet”

17/10: Ridklubben kan sparkas ut efter 2017