Arkivfoto

Parterna överens – tågstrejken avblåst

Den tågstrejk som Seko varslat om är nu avblåst. På torsdagen kom facket överens med Almega och det innebär att pendeltågtrafiken till och från Mölndal inte kommer att påverkas.

Tvistefrågan mellan parterna handlade bland annat om låglönesatsningen skulle ingå eller inte den löneökning på 6,5 procent över tre år som blev märket efter avtalet i industrin.

Då parterna inte kunde komma överens varslade Seko om en strejk i tre steg där en del rörde lokförare på pendeltåg som trafikerar bland annat Mölndal.

Läs mer: Varsel om strejk – risk för stillastående tåg

Men på torsdagen kom parterna alltså överens, vilket innebär att det inte blir något strejk.

– Det är en seger för rättvisan. Vi får nu den låglönesatsning som vi krävt och andra plusvärden som är viktiga för våra medlemmar på detta område, säger Valle Karlsson, förbundsordförande i Seko, i ett pressmeddelande.

Enligt fackförbundet ska medlemmarna inte behöva ”betala” för avtalet med andra villkor, som man var rädd för innan överenskommelsen. Även Almega är glad över avtalet och vad de beskriver som ”konstruktiva förhandlingar” som lett fram till överenskommelsen.

– Spårtrafikföretagen får nu tre års arbetsfred, samtidigt som vi på ett bra sätt löst ut frågor som länge varit föremål för diskussion mellan parterna. Dagens överenskommelse skapar förutsättningar för ett fortsatt konstruktivt samarbete mellan parterna för att gemensamt utveckla branschen, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt, i ett pressmeddelande.

Kajsa Lind

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar