Pantar burkar för att få in pengar till lagkassan

Det finns många sätt att samla in pengar till lagkassan på. Men för att slippa konkurrens med andra föreningar samlar Fässberg IF:s P2011-lag in pantburkar som de hämtar upp hemma hos Mölndalsborna.

I höstas var första gången då de gjorde detta på allvar och nu på lördag blir det tredje gången för grabbarna i laget.

Varför gör ni det?

– Vi vill samla in pengar till cuper, säger Tunde Fenander, tränare för laget.

Även om mycket har fått ställas in under pandemin hoppas laget ändå att de ska kunna åka på cup i sommar. Insamlingen är även långsiktig eftersom killarna gärna vill komma i väg på någon cup utomlands.

De har samlat in burkar tre gånger innan och det var i höstas som de kom i gång på allvar. Nu är det dags igen.

– Det börjar med att vi skriver ut en massa flygblad, runt 4 000-5 000. Dessa delar vi ut i brevlådor olika området i Mölndal två veckor innan insamlingen.

Delas på sociala medier

Veckan innan insamlingen uppmanas föräldrar till killarna i laget att dela inlägget i sina sociala medier. På flygbladen finns Tundes melj och telefonnummer dit folk kan höra av sig om de vill att laget hämtar deras pantburkar.

Förra insamlingen, 7 november, hämtade laget pantburkar på 80 adresser och tjänade ihop 7 500 kronor.

– Det är jättebra, men det viktigaste av allt är att samtidigt lära barnen hållbarhet, att inte slänga bort burkar och att de får vara med aktivt på insamlingsdagen, säger Tunde Fenander.

Se film från när killarna pantade burkar förra året här.

Årets insamlingsdag är 16 januari. Då börjar grabbarna, tillsammans med föräldrar, med bilar och släp, att samla in burkarna.

– Då har vi delat ut adresser de ska åka till, det kan vara Kikås, Solängen eller Hulelyckan. Sedan åker vi till Kikåstippen och pantar dem.

Pantade burkar i fem timmar

Förra gången tog det längre tid än de räknat med. I fem timmar höll de på och pantade.

Hur har responsen varit bland Mölndalsborna?

– Responsen har varit jättebra. De skriver ”vilket bra initiation, grabbarna får gärna hämta”. Folk har varit positiva.

Hittills har de fått in 40 adresser de ska hämta pant på, men Tunde Fenander tror att fler adresser kommer att tilllkomma. Tanken är att fortsätta erbjuda sig att hämta folks pantburkar efter storhelger som nyår, efter påsk och midsommar men även efter sommaren.

Vad tycker killarna om det här?

– Det tycker att det här är ett jättekul uppdrag. De samlar även in där de bor och tittar i dikena efter pantburkar. De försöker samla in även mellan insamlingarna och pratar mycket om vad de ska göra för pengarna.

Laget säljer även Newbody och annat men genom att samla in burkar slipper de konkurrensen med andra föreningar.

– Vi vill vara top of mind i Mölndal när det kommer till det här med burkarna – att Mölndalsborna vet att vi gör det här regelbundet.

Vill åka på cup i Uddevalla

Inom Fässbergs IF är det ett äldre lag som samlar in granar också.

– Vi har fått inspirationen från dem och pratat med dem om hur de lagt upp sina insamlingar, säger Tunde Fenander.

Nu siktar killarna på att förhoppningsvis komma iväg till Uddevalla och Oddebollen i sommar. Det blir en tre dagars cup med övernattning.

– Kan vi sälja och panta mer slipper barnen att betala så mycket själva. Våra medlemmar kommer från alla delar av Mölndal och vi vill att de ska ha samma villkor.

Karina Hansson

karina.hansson@molndalsposten.se

Fässberg IF P2011:s pantisamling

Sms:a gatuadress till 0703-56 05 65 eller mejla fassberg2011@gmail.com senast fredag 15 januari. Upphämtning 16 januari från klockan 11. Ställ panten utanför dörr/tomtgräns innan dess.