Påkörningen i Kållered i början av september har blivit ett fall för åklagare – och kanske snart också för tingsrätten. Arkivfoto: Daniel Breece

Påkörning av cyklist blir fall för åklagare

En cyklist rammades av en arg bilförare. Nu talar mycket för att den uppmärksammade händelsen i Kållered slutar i tingsrätten.

– Vi har redovisat ärendet för åklagaren, säger förundersökningsledaren Ann-Christin Skoglund.

Att polisen valt att göra det ska enligt Ann-Christin Skoglund tolkas som att man anser att materialet i förundersökningen borde räcka för att väcka åtal.

Det slutliga beslutet ligger dock i åklagarens händer.

Läs mer: 5/10: Påkörda cyklisten misstänks för brott

4/10: Skärpt misstanke mot anklagade föraren

7/9: Polisen: Så säger lagen om vägcykling

6/9: Cyklist blev påkörd med flit under träning

6/9: Bilist prejade cyklist

– Vi gör bedömningen att det ska rubriceras som försök till grov misshandel. Men det ligger i gråzonen. Det kan också bedömas som misshandel av normalgraden. Ofta är det svårare att bevisa ett försöksbrott, säger Ann-Christin Skoglund som lägger till att händelsen möjligen också skulle kunna klassas som ett fall av vårdslöshet i trafik.

Mölndals-Posten har berättat om den uppmärksammade påkörningen i flera omgångar. Det var den 5 september som händelsen inträffade. En grupp cyklister ska ha blivit omkörda på Gamla Riksvägen av en manlig bilist, som kort efteråt tvärbromsade.

I samband med tvärbromsningen tvingades en av cyklisterna väja undan hastigt. Strax efter det körde han in i backspegeln på bilen. Slutligen uppger både cyklisten och flera vittnen att bilisten ska ha satt fart och med berått mod ha kört på cyklisten från sidan.

Under förundersökningen har även cyklisten delgivits misstanke om brott. I cyklistens fall handlar det om dels skadegörelse, eftersom bilisten uppger att cyklisten avsiktligt slagit sönder hans backspegel, dels användande av fel körfält, då det fanns en cykelbana bredvid vägen.

Även dessa misstänkta brott har redovisats till åklagaren, men om de misstankarna blir en del i en eventuell rättegång är högst oklart.

– Att använda fel körfält är ju mer en trafikförseelse och inget som normalt går till rättegång. Men vi har rapporterat in allt till åklagaren, eftersom händelserna ändå hänger ihop med varandra, säger Ann Christin Skoglund.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar