”På något sätt finns det en Pippi i alla”

Att ta sig an Astrid Lindgrens mest kända karaktär är inte det lättaste. Men när Mölndalsbördiga Anngelina Rautalin ikläder sig rollen på Lisebergsteatern har hon haft lång tid på sig att bli varm i kläderna.

Med start på fredag, och drygt tre veckor framåt, spelas Pippi Långstrump på Lisebergsteatern. I huvudrollen återfinns Anngelina Rautalin från Mölndal – som har levt med rollen i över ett år.

Förra julen sattes föreställningen upp på Intiman i Stockholm. Vidare har hon turnerat två varv med den runt om i Sverige, samt hunnit spela Pippi under en sommar på Astrid Lindgrens värld.

Hon beskriver det som en drömroll – även om det tog ett tag att hitta till sin egen tolkning.

– När allting var nytt förra hösten fick jag leta mycket efter vad som funkar. Jag tror att jag är ganska olik henne, jag är lite blygare och mer reserverad. Men på något sätt finns det en Pippi i alla. Jag tycker att hon står för självständighet. Hon bryr sig inte vad folk tycker och tänker – hon bara är. För mig har det varit väldigt roligt att ta mig an min inre Pippi, säger hon och fortsätter:

– Självklart är det mycket bekvämare och lugnare nu. Men när man spelar så mycket måste man hela tiden hitta nya sätt så att det inte går på rutin.

Föreställningen bygger på Astrid Lindgrens första bok om Pippi som kom ut 1945. Handlingen kretsar kring tiden när hon flyttar in i Villa Villekulla, träffar Tommy och Annika och stöter på Pruseluskan och Kling och Klang för första gången.

Delar på rollen

Men det är inte exakt samma uppsättning som kommer till Göteborg som den som spelades i Stockholm. Vissa skådespelare och scener har bytts ut längs vägen. Och även om Anngelina har varit med sedan starten kan man som besökare på Lisebergsteatern inte räkna med att alltid få se henne på scenen. Rollen som Pippi delar hon nämligen med en annan skådis.

– Det är för att det är en ganska krävande och fysisk roll. Som Pippi är man på scen hela tiden och är den mest drivande i hela föreställningen. Sen är det också väldigt många föreställningar. Vi gör två per dag under nästan hela jullovet.

Anngelina Rautalin har gedigen erfarenhet av artisteriet. Uppväxten i Mölndal präglades av sång och dans, berättar hon:

– Men det var nog inte förrän jag sökte in till musikallinjen på Hulebäcksgymnasiet som jag tänkte att sång, dans och skådespeleri i ett vore roligt.

– Det har alltid varit en dröm att jobba med det. Men jag trodde inte riktigt att det gick – men det gör det.

Examen 2013

2013 tog hon examen som musikalartist från Balettakademin. Sedan dess har hon haft scenen som sin främsta arbetsplats.

– Min ingång till det här har alltid varit att jag bara vill fortsätta och se hur långt det går. Helst vill jag jobba inom musikal. Men det är också roligt att sjunga och showa. Jag är öppen för att jobba med olika typer av scenkonst.

Har lärt av Pippi

Att ha spelat Pippi så pass länge har också inneburit att vissa av rollens karaktärsdrag spillt över till henne själv.

– Jag har förändrats ganska mycket med den här rollen både som artist och skådespelare. När jag kom ut från Balettakademin var jag väldigt osäker på vad som skulle hända och om jag skulle vara tillräckligt bra. Nu har jag tagit mig an hur Pippi tänker – att vara mer självständig och att inte bry sig för mycket om normer och vad folk tycker och tänker. Det bästa är att våga och vara sig själv.

Stefan Bjarnefors

031-86 84 22

stefan.bjarnefors@molndalposten.se

Anngelina Rautalin

Ålder: 29 år.

Bor: Gamlestan.

Från: Åby.

Familj: Pojkvän, mamma, pappa, syster.

Aktuell: Spelar Pippi Långstrump på Lisebergsteatern.

Relaterade artiklar
Fler artiklar