Tolv ton misstänkt dålig oxfilé från Brasilien har spridits till Sverige via en importör i Lindome. Louise Nyholm på Livsmedelsverket säger att importören inte har gjort något fel eftersom köttet importerades innan handelsförbudet mot Brasilien infördes av EU.

Oxfilé i brasiliansk kött­skandal spreds via Lindome

Kött har importerats till Sverige från anläggningar som utpekats i en brasiliansk köttskandal. Livsmedelsföretaget som importerat köttet är baserat i Lindome.

Det pågår nu en så kallad köttspårning av Livsmedelsverket och ett antal kommuner. Man försöker spåra och stoppa det kött som importerats från de köttanläggningar i Brasilen som blivit utpekade i den stora brasilianska köttskandalen som just nu rullas upp, och där flera anläggningar tillfälligt har stängts.

Enligt Livsmedelsverket är det via en köttimportör i Lindome som det misstänkt dåliga köttet har tagit sig till Sverige. Köttet har sedan sålts vidare i till andra platser i Sverige, främst via grossister och restauranger. Företaget i Lindome ska dock ha importerat köttet innan handelsförbudet mot Brasilien infördes av EU.

Livsmedelsverket och kommunerna som köttet spridits till, jobbar nu med att se till att köttet inte sprids vidare till konsumenter. 

– Vi tar reda på var köttet hamnat. Det gör vi genom att företagen spårar det under överinseende av livsmedelskontrollen. Företag som handlar med mat ansvarar för att den är bra och säker att äta, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Enligt SVT nyheter handlar det om tolv ton oxfilé som en av de misstänkta fabrikerna i Brasilien har sålt till importören i Lindome. Louise Nyholm säger till SVT nyheter att importören i Lindome inte gjort något fel eftersom köttet importerades innan handelsförbudet mot Brasilien infördes av EU. 

Importören själv tror att det mesta av köttet redan är borta.

– Det mesta är uppätet redan, till 90 procent skulle jag vilja säga, säger inköpschef Karsten Davidsson till TT.

Linus Annlöv

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar