Tre körfält öppna efter översvämningarna

Sakta men säkert har Trafikverket kunnat öppna E6. Just nu är två körfält i södergående riktning öppna och ett i norrgående riktning öppna efter att E6 stängdes av helt i båda riktningarna efter onsdagsmorgonen väldigt lokalt skyfall.

På onsdagseftermiddagen meddelade Trafikverket att två körfält i södergående riktning på E6 och ett i norrgående var öppet för trafik. Ny prognos är att det ska vara full framkomlighet i södergående riktning klockan 18 på onsdagseftermiddagen. Prognosen för när alla körfält i norrgående riktning ska öppnas är till klockan 21.

– Det stämmer, men det är under förutsättning att det inte regnar så mycket, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverkets pressjour.

Hon säger att vattnet sakta men säkert sjunker undan i området men att marken är väldigt mättad och att om det skulle komma mycket regna blir det svårt att kunna öppna vägen helt.

– Men det positiva är att vi kunnat öppna två körfält i södergående nu när många är på väg hem från jobben.

Trafikverket har inte heller kunnat pumpa bort vattnet då det i så fall bara skulle fyllas på från något annat håll så det är bara att vänta på att vattnet sjunker undan av sig själv.

Det var på tisdagskvällen som ett lokalt och kraftigt skyfall drog in över Kållered och Lindome i Mölndal. Ikeas parkering svämmades över och E6 genom Kållered fick stängas av i båda riktningar. Räddningstjänsten Storgöteborg larmades ut.

– Det var inte så många larm om det men parkeringen vid Ikea Kållered var översvämmad så vi spärrade av den. Sedan var vi vid Bangårdsgatan i Lindome där det var en översvämning, säger Anders Helmborn, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Flera bilar stod dock under vatten upp till trösklarna på Ikeas parkering.

Film från översvämningen.

På onsdagsmorgonen var det fortfarande stora mängder vatten på E6 som var helt avstängd i båda riktningarna. De som skulle ta sig till och från Mölndal hänvisades till Gamla riksvägen.

– I södergående riktning leds trafiken om via Gamla Riksvägen och i norrgående riktning leds den om via väg 158, Säröleden, säger Ulrika Karlsson, presskommunikatör på Trafikverket.

– E6 är ett jättebekymmer just nu, säger Ulrika Karlsson.

Vid klockan 10 på förmiddagen hade ett körfält i södergående riktning från Kållered mot Kungsbacka öppnats för trafik.

– Vi har kunnat öppna en fil. Man hoppas på att kunna öppna de återstående körfälten pö om pö i och med att vattnet håller på att rinna undan, men vi har ingen exakt tid, säger Josefine Gröndahl, presskommunikatör på Trafikverket.

Strax före klockan 13 var två filer öppna söderut. I norrgående riktning genom Kållered var vägen fortfarande helt avstängd.

Den tidigare prognosen om att det skulle gå att trafikera vägen vid lunchtid fick ändras. Enligt Josefine Gröndahl är det väldigt svårt att säga en tid när vägen ska vara körbar igen och de riktlinjerna som Trafikverket nu går ut med är klockan 16.

– Det handlar inte bara om brunnarna längs E6:an utan regnet har påverkat ett större område där väldigt många dagvattenbrunnar nu är fulla.

E6:an ligger lågt och blir troligen inte vattenfri förrän avrinning skett i hela området. Trafikverket uppmanar alla trafikanter att uppdatera sig om den senaste trafiksituationen innan man ger sig ut.

Försenade och inställda tåg

Även tågtrafiken genom Mölndal påverkas på grund av översvämning vid Kållereds station.

– Det är en översvämning vid gångtunneln vid Kållereds station. Då har vissa valt att gena över spåren istället och det gör att vi måste sänka hastigheten på tågen och glesa ut trafiken, säger Josefine Gröndahl.

Förseningarna gäller Västtrafiks pendeltåg och Öresundstågen. Trafikverket uppmanar resenärer att kontakta sina tågbolag för mer information.

Louise Jungmalm

Karina Hansson

karina.hansson@molndalsposten.se