Orosanmälningar blev liggande i månader – Mölndals stad lex Sarah-anmäler

25 ärenden blev liggande i månader utan att någon handläggare på vård- och omsorgsförvaltningen tittade på dem. Av dem var fyra orosanmälningar som ska åtgärdas samma dag de kommer in. Nu har fler handläggare anställts.

ANNONS

Personer med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan få boendestöd. Det kan exempelvis röra sig om att bryta isolering med social träning och gemenskap, att få hjälp ta sig till olika aktiviteter och att sköta städ, tvätt och måltider. Den som vill ha den hjälpen vänder sig till biståndsenheten socialpsykiatri som är en av tre biståndsenheter på vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndal.

I juli i år upptäcktes att ett flertal ansökningar och anmälningar som kommit in hade blivit liggande utan att behandlas. Allra längst hade en orosanmälan från 19 april väntat.

”Påtagliga risker”

Att anmälningar blev liggande i flera månader innebar en stor risk för att någon skulle fara illa och därför har en lex Sarah-anmälan gjorts.

ANNONS

Vad är det allvarligaste med att ärendena blivit liggande?

– Målgruppen har generellt sett behov av att få ett motiverande stöd att bryta isolering, uträtta ärenden, besöka läkare, sköta vardagliga göromål. Uteblivet beslut om stöd för att ansökningar inte utreddes skyndsamt kan innebära påtagliga risker för sämre mående, både fysiskt och psykiskt, säger Emelie Sundberg, socialt ansvarig samordnare på vård- och omsorgsförvaltningen.

Ska hanteras samma dag

Fyra av 25 ärenden som blivit liggande var orosanmälningar som ska hanteras skyndsamt, det vill säga samma dag som de kommer in.

– En orosanmälan behöver hanteras skyndsamt då det kan handla om brukare som far illa eller riskerar att fara illa. Därför behöver uppgiftslämnaren kontaktas omgående, säger Emelie Sundberg.

Handläggarna hann inte med

Av den utredning som gjorts framgår att enhetschefen upplevde att bristerna startade redan under pandemin 2020. Handläggare med mycket erfarenhet slutade och det var svårt att rekrytera. Detta kombinerat med bristande introduktion av nyanställda samt sjukskrivningar var de huvudsakliga orsakerna till bristerna i handläggningen. Våren 2021 stod det klart att personalen inte hann med och samma sommar anställdes fler.

Insatserna var dock inte tillräckliga och sedan april i år har det inte funnits tillräckligt med handläggare.

Varför har det tagit så lång tid att åtgärda problemet?

– En stor del har varit att en enhetschef varit heltidssjukskriven under lång tid. Stundtals har en chef varit ansvarig för två enheter när det egentligen skulle varit två chefer, säger Emelie Sundberg.

Ytterligare personal ska anställas

Just nu pågår rekryteringen av en ny chef till biståndsenheten socialpsykiatri. Tills en ny enhetschef är på plats tar den överordnade chefen Marja Hedin den rollen.

Vilka konsekvenser fick det att fyra orosanmälningar blev liggande? Var det någon som drabbades?

”Ingen brukare har kommit till skada på grund av det inträffade”, svarar hon i ett mejl till Mölndals-Posten.

Finns det tillräckligt med handläggare för att garantera att ärenden inte blir liggande igen?

”Idag har vi koll på ärendena vilket medför att ärenden inte ska bli liggande.”

Under våren jobbade sex handläggare på enheten. Från november har en extra handläggare anställts som en tillfällig utökning. Den personen kommer bli anställd under ett år.

LÄS MER:Stigs barnbarn får inte stöd av Mölndals stad – trots två domstolsbeslut

LÄS MER:Assistent lämnade brukare ensam i bil – i en timme

LÄS MER:Personlig assistent sparkade vårdtagare i rumpan – stängs av

ANNONS