Grönsakshandlaren Nexhat "Tony" Morina fick beskedet att hans butikslokal i Lindome centrum blivit uppsagd. Det eftersom det finns planer på att bygga om hela Lindome centrum. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Oro i Lindome när butiker sägs upp

Just nu planeras det för stora ombyggnader i Lindome centrum. På vägen dit har flera butiker fått sina lokaler uppsagda.

– Jag får kanske vända mig till A-kassan istället, säger Nexhat ”Tony” Morina som driver grönsakshandeln.

Det var i veckan som Nexhat ”Tony” Morina fick beskedet att hans lokal i Lindome centrum där han driver en grönsakshandel blivit uppsagd. Det eftersom det finns planer på att bygga om Lindome centrum.

– Vi har blivit uppsagda till den sista augusti nästa år. Förhoppningsvis kan vi få någon typ av ersättningslokal under bygget, men om det inte blir så kommer jag få söka A-kassa för första gången, säger Nexhat Morina som drivit butiken i nästan 15 år.

Tre butiker är uppsagda

Han är inte ensam om att ha blivit uppsagd. Även blomsterbutiken och spelbutiken bredvid har fått sina lokaler uppsagda. Den som varit med om att fatta beslutet är Anders Olsson som är vd för det privata bolaget Lindome Centrumfastigheter AB.

– Det stämmer att de blivit uppsagda. Vi håller just nu på med ett detaljplanearbete tillsammans med Mölndalsbostäder. I det arbetet kommer vi att behöva riva vissa lokaler, men hoppas i möjligaste mån kunna erbjuda acceptabla temporära lösningar, säger han.

Planen är att bygga 14 000 kvadratmeter med bostäder och lokaler för butiker i botten. Projektet ligger fortfarande på ritbordet, men trots det har de redan nu varit tvungna att börja säga upp butikslokalerna.

– Hyreslagstiftningen är sådan att man måste säga upp för avflyttning. Det är lite problematiskt att bygga om i centrum på det sättet, men man måste göra så här. Men det kommer att skapas nya handelslokaler, säger Anders Olsson.

Vill öppna upp centrum

Från kommunens sida är önskemålet att Lindome centrum öppnas upp på så sätt att det byggs en väg igenom den nuvarande fastigheten så att området bakom får en bättre koppling till centrum. Därför kommer exempelvis inte Ica få sina lokaler uppsagda på samma sätt som de mindre verksamheterna.

– Lokalerna där Ica ligger kommer också att byggas om, men eftersom de har så mycket större ytor kommer de kunna vara igång samtidigt, säger Anders Olsson.

Någon exakt plan för när bygget kan komma igång eller för när det kan stå färdigt finns inte ännu.

– Ambitionen från politiskt håll vet jag är att fatta beslut om det före årskiftet. Men sedan kan det mycket väl bli så att vi får förlänga deras avtal beroende på hur planprocessen går. Det är därför det är så svårt att sätta en tidsram, säger Anders Olsson.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

kullenberg.rothvall@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar