Nytt stort coronautbrott på boende: ”Sorgligt”

Ett stort utbrott av covid-19 har konstaterats på Bifrosts äldreboende. Åtta äldre har smittats.

– Det är i princip omöjligt att veta vad det beror på, säger vård- och omsorgschefen Eva Klang Vänerklint.

Det har bara gått några dagar sedan Mölndals stad gick ut med beskedet på sin hemsida att man anser att åtgärderna mot smittspridningen inom vård och omsorg gett goda effekter.

”De flesta som insjuknat i covid-19 har blivit friskförklarade, både personal och brukare. Även flera personer som tillhört en eller flera riskgrupper har klarat sig bra. Endast ett fåtal av våra särskilda boenden har hittills haft bekräftad smitta, och den har dessutom varit begränsad till enstaka enheter”, står det bland annat att läsa.

– Vi tyckte att våra åtgärder gett effekt, så vi blev väl lite kaxiga. Men sedan vaknade vi till ett nytt stort utbrott och det är sorgligt, säger Eva Klang Vänerklint, vård- och omsorgschef i Mölndals stad.

Totalt har åtta pensionärer på Bifrosts äldreboende konstaterats smittade de senaste dagarna. Tre av dem har förts till det nyöppnade korttidsboendet Fallströmmen i Toltorp, ett boende som enbart ska ta hand om covid-19-drabbade personer.

– De övriga fem ska över till Fallströmmen i den mån det går. Men det är inte alltid det fungerar eftersom det kan finnas andra omständigheter som gör att det inte är lämpligt för vissa personer. Om man inte kan flytta så är det karantänvård som gäller, där man är isolerad på sitt rum och personalen går in med full skyddsutrustning, säger Eva Klang Vänerklint.

Ingen vet vad utbrottet i Bifrost, som Göteborgs-Posten var först med att berätta om, beror på. Vårdhygien-enheten på Sahlgrenska är inkopplad men Eva Klang Vänerklint konstaterar att det är svårt att spåra smittkällor.

– Det kan ju räcka att någon i personalen blivit nyst på eller fått något på sig när de åkt buss till jobbet. Då är det svårt att skydda sig.

I och med de nya fallen har nu totalt 26 covid-19-fall upptäckts på fyra äldreboenden i Mölndal – tre kommunala och ett privat. Sex personer har avlidit, uppger Eva Klang Vänerklint.

Folkhälsomyndigheten ser det som ett misslyckande att smittan kommit in på svenska äldreboenden. Vilket ansvar har Mölndals stad för att det hänt här?

– Jag började när vi var mitt i detta, men jag har slagits av att vård- och omsorgsförvaltningen har agerat väldigt professionellt i en kris som vi faktiskt tagits på sängen av. Det är klart att vi ska ta ansvar, men vi har också en begränsad makt. All vår personal ska vara hemma vid minsta lilla känning, men om de inte känner någonting men ändå är smittbärare…då är det svårt, säger Eva Klang Vänerklint.

Det finns privata omsorgsföretag som tar temperaturen på all personal inför arbetspassen. Är det något som Mölndal överväger?

– Det gör vi inte just nu, men inget är hugget i sten. Skulle det vara att saker och ting förändras till det sämre, så är vi öppna för andra förslag.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

Fem boenden har drabbats

Totalt har 26 pensionärer på Mölndals äldreboenden fått covid-19. Så här är läget just nu:

Berzelius: 5 fall totalt, 1 just nu.

Bifrost: 8 fall totalt, 8 just nu.

Brattås: 0 fall.

Brogården: 0 fall.

Eklanda: 2 fall totalt, 1 just nu.

Fässberg: 11 fall totalt, 0 just nu.

Lackarebäck: 0 fall.

Sörgården: 0 fall.

Berzelius äldreboende drivs av Förenade care, övriga av Mölndals stad. Totalt har sex av de covid-19-drabbade personerna avlidit.

Källa: Mölndals stad.