Bild: Stefan Bennhage/Anders Ylander

Erika Arnadottir: Vi behöver prata mer om psykisk ohälsa

Tolv larm kopplade till suicid under det första halvåret, det drabbar en.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Under årets första sex månader har räddningstjänsten i Mölndal ryckt ut på larm kopplade till suicid tolv gånger. De har då mött människor som just har, eller är på väg, att ta sina liv. Artikeln som Mölndals-Postens reporter Ann Kristin Ekman skrivit, och som publicerades i början av augusti, är drabbande. Fredrik Löf på brandstationen i Mölndal berättar att när ett sådant larm kommer märks det direkt hos personalen.

”Då är det verkligen på riktigt, det går att rädda ett liv”, säger han i artikeln.

För det är just det: Bakom de tolv larmen finns en människa. Med anhöriga, vänner, arbetskamrater och mer därtill.

ANNONS

Artikeln får mig att tänka på ett reportage av Martin Björklund, som publicerades i Mölndals-Posten i början av april 2021, med rubriken ”Ropen fick Andreas att vända: ’Kan inte göra detta mot dem’”. Reportaget handlar om Kålleredsspelaren Andreas Berntsson, och hur han 24 år gammal inte längre såg någon mening med sitt liv. En februarikväll simmade han hundratals meter ut i havet, men när han plötsligt såg sin pappas siluett i strålkastarna från en bil på stranden. Det blev vändningen. Fotbollsspelaren har i flera medier berättat om sin kamp mot psykisk ohälsa.

– Hela samhället måste bryta isen och våga tala mer om psykisk ohälsa. Det är ingen som ifrågasätter en bruten arm men det är fortfarande svårt att ta steget och säga att man inte mår bra, sa Andreas Berntsson i vår artikel 2021.

Regeringen antog 2008 en nollvision mot självmord, men enligt statistik tar varje år runt 1 500 människor sina liv i Sverige. Trots en ökad medvetenhet kring psykisk ohälsa är suicid fortsatt tabubelagt. Organisationer och föreningar som Suicide Zero och Mind vill få fler att prata om frågan, för att bryta stigmat.

Men varför läser man så sällan om det här i medier, kanske du undrar? Svaret finns i det medieetiska systemet ”Spelregler för press, radio och tv”. Inför varje publicering görs noga avvägningar kring om det riskerar kränka enskildas privatliv. Extra stor försiktighet tas när det gäller suicid.

Tolv larm till räddningstjänsten i Mölndal kopplade till psykisk ohälsa, under första halvåret 2023. Utryckningar som sätter spår i räddningspersonal, men framför allt finns det en människa bakom varje larm med anhöriga och andra som påverkas.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år: 116 111 eller chatta på bris.se

Mind Självmordslinjen – chatt på mind.se och telefon: 90 101

Hjälplinjen: 0771-22 00 60

Riksförbundet SPES – SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, telefon: 020-18 18 00

LÄS MER:Ropen fick Andreas att vända: ”Kan inte göra detta mot dem”

LÄS MER:Så ofta rycker räddningstjänsten i Mölndal ut på annat än att släcka bränder

LÄS MER:Miljonsatsning minskade dödsfall på spåren

ANNONS