Erika Arnadottir, chefredaktör på Mölndals-Posten.
Erika Arnadottir, chefredaktör på Mölndals-Posten. Bild: Anders Ylander

Erika Arnadottir: Därför granskar vi Friskolan Kvarnhjulet

Artiklarna belyser vittnesmål från flera källor som rör våld mot och mellan barn, och en förskola och skola som enligt de drabbade inte gör tillräckligt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Mölndals-Postens första artiklar i granskningen av Friskolan Kvarnhjulet publicerades i förra veckan på vår sajt och i vår app. De rör vittnesmål om våld mot och mellan barn, och en förskola och skola som enligt de drabbade inte gör tillräckligt. Skolan får självklart komma till tals och bemöta det som sägs, och därigenom framkommer också att många är nöjda med Kvarnhjulet. Artiklarna har förstås väckt reaktioner, där några ifrågasätter dem medan andra välkomnar dem.

Varje år genomför Göteborgsregionen en enkätundersökning gällande förskola och pedagogisk omsorg. Det är föräldrarna själva som får svara på vad de tycker om den förskola deras barn går på. Kvarnhjulets förskola fick år 2022 ett helhetsomdöme på 4,41 på den femgradiga skalan. År 2023 fick man 4,21 och i år fick man 3,94. Jämfört med andra förskolor i Mölndal är det, trots att man nästan når 4 av 5, det lägsta omdömet i kommunen för 2024. Enkäten berör inte specifikt det som lyfts i vår granskning, men den visar att föräldrar är mindre nöjda med förskolan nu än för bara ett par år sedan.

ANNONS

Att granska ligger i journalistikens uppdrag, det är också därför vi granskar Kvarnhjulet. Flera källor vittnar om att man upplevt våld mot barn. Granskningen visar att polisen har tre pågående utredningar gällande en anställd på Kvarnhjulet, och Skolinspektionen samt Barn- och elevombudet har under 2023 fram till nu under 2024 tagit emot 15 uppgifter om missförhållanden gällande friskolan.

Eftersom Kvarnhjulet är en friskola ligger mycket under sekretess, offentlighetsprincipen gäller alltså inte som på kommunala skolor. Det gör det svårare att granska eventuella brister. Mölndals-Postens granskning vilar i stället på uppgifter från flera oberoende källor, såväl vårdnadshavare som tidigare anställda och före detta styrelseledamöter. Friskolan finansieras av skattemedel och därför det också rimligt att den får tåla en journalistisk granskning.

LÄS MER:Margit utreds för flera fall av barnmisshandel – får jobba kvar på Kvarnhjulets förskola

LÄS MER:Så arbetar kommunen och Skolinspektionen när skolor blir anmälda

LÄS MER:Denise, 6, blev slagen och spottad på av andra barn på Kvarnhjulet – föräldrarna fick inget veta

LÄS MER:Kvarnhjulet ljög om polisanmälningarna

ANNONS