Nyfikna nior fick svar: ”Väldigt kul”

Elever, lärare och rektorer brukar vara lediga på lördagar. Men inte nu. I stället samlades de på Krokslättsgymnasiet för att ge niorna en riktigt bra bild av skolan inför vinterns gymnasieval.

– Vi gör det frivilligt och jag tycker det är väldigt kul. Jag tror att vi kan påverka dem när de ska välja sedan, säger Solin Haji som går i ettan och som har fått uppgiften att möta alla öppet hus-besökare i entrén.

Läs mer: Blåljusprogram på väg bli ett fiasko (PLUS)

Att bjuda in till öppet hus är en klassiker inom gymnasievärlden. Och Krokslättsgymnasiets tillförordnade rektor Ronny Nyberg tror att det är just vad som behövs för att undrande nior ska få svar på sina frågor.

– Jag tror att det är jätteviktigt. På en gymnasiemässa är det väldigt många skolor på plats samtidigt, det blir lite som en stor marknad. Här i dag blir det lite lugnare och vi kan ge dem ett trovärdigt intryck av skolan, säger han.

Krokslättsgymnasiet är en av de minsta spelarna bland Göteborgsregionens alla gymnasieskolor. Till nästa läsår erbjuder man två olika nationella program: dels skolans verkliga profilutbildning inom vård och omsorg, dels ett nykomponerat samhällsprogram med inriktning på beteendevetenskap.

Niondeklassaren Frida Thorn Boström har åkt ända från Angered för att få veta mer, framför allt om vård- och omsorgsalternativet.

– Det är en mindre skola och det tror jag är bra. Då kan det bli mer fokus på varje elev. Sedan har Emma gått här också och hon har berättat en del, säger hon och nickar mot Emma Kelottijärvi som har gjort Frida sällskap tillsammans med lillasyster Wilma.

Emma nickar instämmande och berättar att hon trivdes bra på Krokslättsgymnasiet.

– Behövde jag hjälp så visste verkligen lärarna hur de skulle hjälpa mig på mitt sätt, säger hon.

Förra årets gymnasieval blev lite av en besvikelse för Krokslättsgymnasiet, som då lanserade ett nytt samhällsprogram för ungdomar som är intresserade av uniformsyrken.

Det blev bara ett fåtal ansökningar, så få att ingen klass kunde startas. Rektor Ronny Nyberg hoppas på bättre lycka i år.

– Vi betonar inte uniformsyrkena lika mycket i år, nu är inriktningen beteendevetenskap. Det är en väldigt populär utbildning på andra håll, säger han.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar