Farhad Hassan på Grand Pizza blir förvånad när han får höra att Vesuvio tagit över pizzatronen i Sverige. Foto: Fredrik Hofflander

Nya pizzaettan ingen vinnare i Mölndal

Vesuvio har tagit sig förbi kebabpizzan i popularitetsligan – nyheten slog ner som en bomb i snabbmatskretsar i förra veckan. Men Mölndals egen pizzakung Farhad Hassan skakar bara på huvudet åt det påstådda tronskiftet.

– Nej, kebabpizzan är mycket populär. Jag tror att folk gillar köttet och kryddningen, säger han bestämt.

Att den gamla klassikern Vesuvio – med tomat, ost och skinka – skulle ha detroniserat sin kebabmotsvarighet, det har åtminstone inte märkts på Grand Pizza i Krokslätt och Mölndals centrum. På Farhad Hassans restauranger är kebabpizzan fortfarande ohotad. Ja, med ett undantag kanske:

– Vi har en pizza med lufttorkad skinka, färsk vitlök och champinjoner. Den är också väldigt populär. Det är den och två av våra kebabpizzor som beställs mest, säger Farhad Hassan.

Den officiella pizzatopplistan för hela landet sammanställs i slutet av varje år av matsajten Onlinepizza. Men i statistiken som Onlinepizza släppt framgår det faktiskt att det finns en hel del lokala variationer. Just i Göteborgsområdet är det fortfarande kebabpizzan som regerar, om man får tro Onlinepizzas siffror.

Farhad Hassan har drivit sina två pizzerior sedan 2013, och han konstaterar att pizzaköparna är ganska konservativt lagda. Några hastigt uppblossande trender på marknaden har han svårt att se.

– Men man märker att det blir vanligare och vanligare med specialpizzor, till exempel glutenfria, säger han.

Farhad Hassan kommer ursprungligen från Irak och hans släkt har ett mycket stort matintresse. Även hans pappa och syskon driver restauranger på olika håll i världen.

En kanske lite överraskande detalj som Farhad tycker sig ha snappat upp är att de svensktillverkade pizzorna håller väldigt hög kvalitet.

– Jämför man med pizzerior i Tyskland eller Italien så är de svenska bäst, slår han fast.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Så ser topplistan ut

Det här är Sveriges mest sålda pizzor, enligt statistik från den landsomfattande pizzasajten onlinepizza.se:

1. Vesuvio

2. Kebabpizza

3. Hawaii

4. Capricciosa

5. Calzone

6. Margherita

Relaterade artiklar
Fler artiklar