Arkivfoto

Nya nykterhetskontroller ska rädda liv

Förra året anmäldes över 100 fall av drog- och rattfyllor i Mölndals kommun. Nu arbetar polisen och Trafikverket arbetar med ta fram nya tekniska lösningar för att kunna göra nykterhetskontroller automatiserade.

Under 2016 anmäldes 58 fall av rattfylleri i Mölndals kommun och 58 fall av drograttfylleri. Totalt i hela landet omkom 270 människor i trafiken. Om alla hade kört nyktra skulle närmare 70 liv ha kunnat räddas.

– Ungefär 25 procent av alla dödsolyckor är direkt eller indirekt kopplade till alkohol och droger, säger Anders Wiman som är projektledare.

I ett försök att nå den så kallade Nollvisionen, att ingen person ska dö eller skadas allvarligt i trafiken, har Trafikverket och Polisen startat det så kallade Nyktra-projektet. Det innebär att myndigheterna tillsammans utvecklar ett nytt koncept med automatiserade nykterhetskontroller. Arbetet startade i våras och 2021 ska de färdigutvecklade kontrollerna vara igång.

– Vi tittar brett på hur man kan förhindra en alkoholpåverkad person innan resan och innan den berusade sätter sig vid ratten. Men det kan också handla om hur man stoppar en person som tagit beslutet att köra trots att den är påverkad, säger Anders Wiman.

Hur det ska fungera i praktiken finns ännu ingen lösning på, det arbetar gruppen med nu.

– Jag har lekt med tanken att på samma sätt om en smartphone kan identifiera sina användare genom att man trycker på en knapp, på samma sätt skulle man kunna trycka på knappen i en bil och tekniken läsa av om föraren är alkoholpåverkad, säger Anders Wiman.

Tanken är att de nya metoderna ska kunna sköta sig själv och inte vara personalkrävande. Lösningarna ska användas på strategiskt viktiga platser i trafikmiljön, som exempelvis festivalområden, stora parkeringsplatser och hamnar.

Redan i början på 2000-talet hade Trafikverket och Polisen ett projekt för att komma närmare Nollvisionen, som handlade om att få trafikanter att lätta på gasen. Något som Anders Wiman också var projektledare för.

– Det resulterade i de trafiksäkerhetskameror som vi har längs vägarna idag, säger han.

Emma Hellström

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar