Nya lärlingsprogram startar till hösten

Det finns ett stort intresse för den nya lärlingsutbildningen på Krokslättsgymnasiet, det säger rektorn Björn Winblad. ”Vi planerar att starta en klass till att börja med.”

Krokslättsgymnasiet har haft svårt att locka till sig elever de senaste åren. När skolan skulle starta ett nytt samhällsprogram 2018 föll det på att det var för få sökande – och idén var tvungen att läggas ner.

Läs mer:En enda nia ansökte till nya programmet

Nu satsar gymnasiet istället på att bli en yrkesskola och startar upp en lärlingsutbildning med sex olika inriktningar. Rektorn Björn Winblad säger att det varit ett stort intresse. 

– Vi ser hur ungdomarna söker nu och det är såpass många förstahandssökande att vi kan starta en klass, säger han. 

Den sista ansökningsdagen för gymnasievalet är den 1 februari men skolorna kan se hur många som sökt än så länge.  – Vi är väldigt glada över att det finns ett intresse. Nu har vi identifierat oss som ett yrkesgymnasium och det är det vi ska satsa på. Alla öppet hus har varit välbesökta, säger Björn Winblad.  Eleverna kommer gå i samma klass men läsa olika yrkesinriktningar. Eftersom det är en lärlingsutbildning kommer de tillbringa en stor del av studietiden ute på arbetsplatser.  – Första året är de tre dagar i skolan och två dagar på en arbetsplats. I tvåan och trean blir det mer yrkesutbildning och då är de tre dagar i veckan på en arbetsplats.  Skolan har börjat knyta kontakter med olika arbetsplatser och företag, men eleverna kommer få mycket att säga till om själva. 

– När vi vet vilka som sökt kommer vi kalla in eleverna under våren och se vad de vill göra och vad de har för önskemål.

De yrkesinriktningar som eleverna kan välja på är: Barn och fritid, Handels och administration, Hotell och turism, Naturbruk, Restaurang och livsmedel och Vård och omsorg. 

– Vård- och omsorg och handels verkar populärt, men det räcker med att en elev väljer en inriktning för att den ska starta, säger Björn Winblad.  Elvira Linderot 

elvira.linderot@molndalsposten.se