Nya biskopen: ”Känns oerhört roligt”

Nu är det klart. Susanne Rappmann, kyrkoherde i Mölndal och boende i Lindome, är Göteborgs stifts nya biskop. Hon tog en förkrossande seger i onsdagens val.

Mölndals-Posten träffar Susanne Rappmann på hennes arbetsplats vid Fässbergs kyrka på onsdagen, minuter innan valresultatet blir offentligt. Då har hon precis mottagit ett samtal från nuvarande biskopen Per Eckerdal.

– Han berättade att det var klart och gratulerade. Det känns oerhört roligt. Och omtumlande, säger Susanne Rappmann.

I biskopsvalets final ställdes Susanne Rappmann mot Erik Johansson, som betraktats som en betydligt mer konservativt sinnad kandidat. Susanne Rappmann vann en förkrossande seger, med 68,8 procent av rösterna. Hon gläds åt att den breda segermarginalen ger henne ett starkt mandat på det nya jobbet.

– Det kommer att underlätta arbetet, säger hon.

Själv är Susanne Rappmann inte säker på vad hon kommer att bli för typ av biskop – hon är noga med att påpeka att hon vill ge sig tid att växa in i rollen. Men hon inser att hennes liv sannolikt kommer att förändras en hel del i kraft av det nya uppdragets tyngd.

– Det är klart att det ingår i uppdraget att vara en offentlig person. Det är säkert något jag behöver träna på och lära mig. Man måste försöka omge sig med goda rådgivare.

Varför tror du själv att du vann valet?

– Jag har arbetat i stiftet i 25 år. Det är klart att många av dem som har röstat har träffat på mig någon gång och förhoppningsvis uppfattat mig som en person som inger förtroende. Sedan finns det säkert också en grupp människor som tänker att det är roligt med en kvinna på den här posten. Men jag hoppas att det inte har varit avgörande utan att mina meriter har vägt tyngre.

Göteborgs stift har en historia av kvinnoprästmotstånd. Finns det ett egenvärde i att stiftet får en kvinnlig biskop eller känns den frågan överspelad?

– Nej, överspelad är den inte. I Göteborgs stift är detta en fråga som lever på en del ställen. Men vi får se vad det har för betydelse att jag är kvinna, det är väldigt svårt att veta.

När intervjun med Susanne Rappmann är över nås hennes kollegor i Mölndals pastorat av nyheten om chefens valseger. Jubel och kramkalas utbryter i lokalerna.

– Det blir tårta klockan två i morgon! ropar Susanne Rappmann till sina medarbetare innan hon skyndar iväg till en väntande mottagning på stiftskansliet i Göteborg.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Susanne Rappmann

Ålder: 52.

Präst sedan: 1992.

Bor: Lindome.

Yrke: Kyrkoherde i Mölndals pastorat. Snart biskop i Göteborgs stift.

Intressen: Träning, körsång och att upptäcka nya platser.