Nya beskedet: Avråder starkt från att besöka äldreboenden

Mölndals stad avråder alla från att besöka äldreboenden från och med torsdagen och tills vidare.

På äldreboendet i Lackarebäck finns just nu tolv konstaterade fall av covid-19.

– Vi ser en ökad smittspridning på våra äldreboenden, framför allt på Lackarebäck. Nu avråder vi starkt från besök för att inte få in mer. Jag tror och hoppas att vi får förståelse för åtgärden. Vi får avvakta och se hur det går, säger Mariette Petric, verksamhetschef för kommunens äldreboenden.

Läs mer:Sjukhuset öppnar för covid-19 vård: ”är allvarligt oroad”.

Om någon anhörig väljer att inte följa avrådan gäller samma rutiner som tidigare: att boka tid hos personalen för att besöket ska bli säkert för alla på enheten.

Det nationella förbudet mot att besöka äldreboenden slutade gälla den 1 oktober. När Mölndal nu vill hålla besökare på avstånd är den starka avrådan det skarpaste de kan ta till. Ett eventuellt förbud kräver beslut från högre instanser.

Läs mer:Så tog sig coronasmittan in på äldreboenden

Flera kommuner i landet gör likadant som Mölndal. I Göteborg har kommunstyrelsen bestämt att stadsledningskontoret i samband med smittskyddet i Västra Götaland ska utforma ett upplägg för besöksstopp, enligt en artikel i GP. Mariette Petric berättar att hon följer händelseutvecklingen noga kring covid-19 och hur andra kommuner agerar.

– Vi följer detta varje dag och vecka. Det är oroande att vi är inne i en andra våg. Nu måste vi få stopp på detta, säger hon.

Anna Mattisson

anna.mattisson@otv.se