Ny forskning i Mölndal kan minska benskörhet

En ny studie vid Mölndals sjukhus visar att behandling med mjölksyrebakterier kan användas för att skydda skelettet hos äldre kvinnor.

Benskörhet, eller osteoporos, innebär att skelettet blir svagare och lättare bryts. Andelen personer som lider av benskörhet ökar och efter 80 år har en majoritet av alla kvinnor sjukdomen, skriver Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

Nu kan forskare för första gången visa att det går att halvera benförlusten hos kvinnor med hjälp av probiotika, alltså kosttillskott med hälsofrämjande bakterier.

Studien, som publicerats av tidskriften Journal of Internal Medicine, är genomförd vid Mölndals sjukhus. De som deltog i studien var 90 äldre kvinnor, i genomsnitt 76 år gamla, som varje dag under ett helt år tog ett pulver som antingen innehöll hälsofrämjande bakterier eller placebo. 

– Efter ett år, när vi avslutade studien, mätte vi kvinnornas benförlust i deras underben med datortomografi, och jämförde med de mätningar vi gjorde när studien inleddes. De kvinnor som fick pulver med aktiva bakterier hade bara förlorat hälften så mycket ben i skelettet jämfört med de som fått inaktivt pulver, säger Anna Nilsson, som är överläkare och docent vid Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

Julia Samuelsson

redaktion@molndalsposten.se