Nu startar en föräldracirkel för dem som är nyanlända i Sverige. Detta finns redan på många håll i landet, men är nytt i Mölndal. Folkhälsosamordnare Jessica Dahlström är en av dem som varit med och förberett cirkeln. Arkivfoto

Ny föräldracirkel på arabiska

På torsdagen startar en föräldracirkel för föräldrar som är nyanlända i Sverige. Detta finns redan på många andra håll i landet, men är nytt i Mölndal.

Den nya föräldracirkeln äger rum på torsdagkvällar på familjecentralen Floran. Jessica Dahlström, folkhälsosamordnare på kultur- och fritidsförvaltningen har varit med under förberedelserna.

– Många föräldrar som kommer till Sverige är väldigt ensamma och har ett behov av att få veta mer om hur kulturen här fungerar och av att få prata med andra om hur det är att leva med barn i Sverige, om vilka normer och värderingar som finns och om sina egna problem och drömmar. Vi sökte egentligen en kursledare för detta och hon vi hittade kunde arabiska och persiska, så vi hade lite flyt, säger hon.

Vem vänder ni er till?

– Föräldrar från andra länder med barn från noll till tolv år. Det är Studiefrämjandet som äger materialet till föräldracirkeln Äskade barn som vi använder.

Har ni haft detta tidigare?

– Nej, i Mölndal är det helt nytt. I höst är det ett pilotprojekt som vi har haft lite svårt att marknadsföra. Vi fick skjuta upp starten två veckor, så den börjar ikväll.

Hur verkar intresset?

– Det är stort, men vi behöver nå ut till fler språk och kanske åka ut och presentera cirkeln för människor som går på Sfi. Inför våren ska vi marknadsföra den bättre och hoppas få fulla grupper. Nu är det en grupp med runt fem personer, men maxtaket är satt till 15. Det är alltid så med nya saker att det är en arbetsperiod innan man jobbat in konceptet.

Lotta Nyvall

lotta.nyvall@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar