På tisdag flyger den flygande julgranen med Gripen-plan över Västra Götaland och Halland. Arkivfoto. Christopher Kullenberg Rothvall

Ny dag för flygande julgranen

I veckan kommer Skaraborgs flygflottilj F7 att flyga i julgransformation över Västra Götaland.

UPPDATERAD VERSION.

På måndagen gick Skaraborgs flygflottilj ut på sin facebooksida och berättade att den Flygande julgranen ska flyga över Västsverige på tisdagen i stället för på onsdagen som de tidigare uppgett.

Så på tisdag är det dags igen. Då flyger den efterlängtade flygande julgranen över Västra Götaland. För vilken gång i ordningen som Skaraborgs Flygflottilj formerar sig som julgran vet inte informationschefen John Lidman.

– Det har körts länge, även om det inte genomförts varje år. Det är en lång tradition sedan Viggen, men vi har inte gjort det varje år, säger han.

Förra året var det tolv Gripen-plan som ingick men i år kan det bli fler.

– Vi får se hur många vi får med, det beror på hur många som kan ställa upp men vi siktar på minst tolv i år igen, säger John Lidman.

John Lidman säger att julgransflygandet ses som en del i Flygflottiljens övningar.

– Det handlar inte bara om att vara ute och visa upp oss. Vi övar formation, storformationsflygning. Det passar bra att göra det som en sådan här grej.

Och det är en psykisk och fysisk påfrestning att genomföra en sådan här övning.

– Flygningen tar ungefär 1 timme och 20 minuter. Och då sitter man i tre dimensioner med fem till tio meter mellan flygplanen och ska hålla positionerna i sidled, fram och tillbaka och upp och ner, på fyrahundra meters höjd, i 500 kilometer i timmen. De är duktiga de här piloterna och när de klara med flygningen har de tänkt färdigt för dagen för då är hjärnan helt färdig.

Formationen leds av en divisionschef som ingår i formationen. Den leder gruppen och tar snabba beslut om saker som kan dyka upp under flygningen.

– Vi är i civilt luftrum, med civila regler att hålla koll på. Vi leds av civil trafikledning och det kan uppstå saker som vi ska kunna ta hand om och då behöva välja en ny rutt om det till exempel kommer ett ambulansflyg.

Ni har med flygelever i formationen?

– Ja, det har vi. Vi på Skaraborgs flygflottilj är centralt ansvariga för att utbilda Gripen-piloter. Men det är inte första dagen i klassen för dem.

Nu är rutten och tiderna bestämda.

– Vi kommer att starta 13.30 från Åmål. Vi samlar gruppen över Vänern och när den är samlad går vi ut mot Åmål.

Den flygande julgranen beräknas passera passera Kungsbacka, Göteborg, Kungälv och Stenungsund någon gång mellan 14:45 och 14:53.

Mölndal då? Det står inte med på Facebooksidan.

– Den borde flyga över där, formationen kommer att gå i en rak sträcka från Varberg och uppåt eftersom det tar ett tag att svänga. Det finns inte mycket svängmån i en sådan formation så jag tror Mölndal ligger bra till, säger John Lidman.

Karina Hansson

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar