Nu öppnar kyrkans nya mötesplats

I februari slår Lindomes nyrenoverade församlingscentrum upp dörrarna. Lokalerna har fått en stor make-over och ska ge plats för nya grupper och aktiviteter.

– Vi hoppas att fler hittar hit, säger kyrkoherden Ylva Leitzinger.

För ungefär ett år sedan stängde lokalerna i Lindome centrum igen. Församlingscentrumet byggdes på 70-talet och var i stort behov av en renovering.

– Vi hade problem med ventilation och värme och det läckte in. En dag hade klinkersgolvet spruckit. Det var inget bra bygge, säger diakonen Ingela Skarin Håkansson.

Hon har varit med i en arbetsgrupp som jobbat med renoveringen. Det har även vaktmästaren Camilla Kjellman gjort. Från början fanns det diskussioner om att riva huset och bygga upp ett helt nytt.

– Men stommen var så pass bra att det inte behövdes. Vi ville bevara det som var bra men förnya och förbättra det som inte var tidsenligt, säger Camilla Kjellman.

Stora förändringar

Invändigt har lokalerna fått en stor förändring med annan planlösning, öppnare ytor och nya rum. När besökarna kommer in hamnar de i en kafédel.

– Det här är hjärtat av församlingscentrumet, visar Ingela Skarin Håkansson.

I den bortre änden av rummet ligger expeditionen som redan nu är öppen. De andra verksamheterna kommer igång först efter invigningen den 4 februari.

– På måndagen den 5 februari börjar vi med öppen förskola och så drar allt annat igång, säger Ingela Skarin Håkansson.

Intill kaféet ligger en barnavdelning som har fått namnet Barnsjön.

– Det är lite roligt, vi har gett alla rummen namn efter orter här i Lindome.

Kyrkoherden Ylva Leitzinger tycker det är bra att barnen och ungdomarna är i centrum av huset. Tidigare var de i en undanskymd del längre in.

– Det är så många församlingshem som har barnverksamheten i källaren, det känns helt fel. Det är så skönt att vi har det i de bästa lokalerna, säger hon.

Lekplats utanför huset

När personalen pratat med Lindomeborna är det många som efterfrågat mer barnverksamhet. Utanför huset ska det dessutom byggas upp en stor lekplats till våren.

– Då kommer det bli ännu bättre! säger Ingela Skarin Håkansson.

Annat som är nytt i huset är ett stort, modernt kök, ett musikrum, ett nytt andaktsrum och en lokal för filmvisningar.

– Vi ska börja med filmkvällar nu under våren. Vi tänker lite nytt kring att få in mer kultur, film och musik och samtala utifrån det, säger Ylva Leitzinger.

Det blir fler nyheter när lokalerna öppnar. Förutom filmträffarna kommer det startas upp musikcaféer, bak och prat, syjuntor och bli fler föredragskvällar.

– Sen är vi väldigt lyhörda och lyssnar in vad Lindomeborna vill ha. Lokalerna är flexibla och ska kunna användas på många olika sätt, säger Ingela Skarin Håkansson.

Elvira Linderot

Fakta: Lindome församlingscentrum

Invigdes 1975 och var tänkt att blir ett ”Allemanshus” för Lindomeborna. Nu har lokalerna renoverats och blivit mer moderna. Huset, som ligger i Lindome centrum, nyinvigs söndagen den 4 februari klockan 10.30-16.00.

Relaterade artiklar
Fler artiklar