Daniel Stenblock, däckmontör byter till dubbdäck.

Nu byter många till vinterdäck

På Mölndals däckservice och Däckia Mölndal märker man redan av vintern. Kunderna strömmar in för att byta sina däck innan det blir halka.

– I år blir det mer dubbfritt, säger Dennis Oderland på Däckia.

Max Krok, kundmottagare och verkstadschef berättar att det är många som byter sina däck nu. Det tar oftast fart i mitten av november, men om det blir kallare kommer kunderna tidigare.

– Jämför man med andra år så är det ungefär lika många däckbyten, men det vi kan se är att förvaringen av däck ökar. Alltså själva överlåtelsen. För tillfället är friktionsdäck vanligare än dubb, men det beror helt på om det blir en hård vinter. I år verkar det bli milt och då är det friktion, säger Max Krok, Mölndals däckservice.

Andrea Fröberg som är receptionist på Däckia Mölndal får uppfattningen av att det är väldigt många som byter sina däck nu, oftast sker det på morgonen.

– För oss har det varit fullbokat sen det blev tillåtet med vinterdäck. Det blir fullt väldigt fort, om inte helt så nästan, säger Andrea Fröberg.

På Däckia får man uppfattningen om att det ändå har varit lite mindre med kunder, då kunderna i år valt att byta däck betydligt tidigare. Dennis Oderland, kundansvarig, berättar att de fortfarande har mycket att göra då det handlar om 75-100 bilar per dag som de får göra däckbyte på.

– I år blir det mer dubbfritt, då flera miljöbilar inte får köra med dubb. Förra året var dubbdäck vanligast och då körde sex av tio med dessa däck. Nu är det ungefär lika mycket vardera, säger Dennis Oderland.

Alexander Niklasson

Fakta: Så säger reglerna

Ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. 

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Relaterade artiklar
Fler artiklar