Tysklands konsul i Göteborg, advokat Fredrik Vinge, besökte Föreningen Norden. Foto: Privat

Nordiskt gästabud med tema Nordtyskland 

Föreningen Norden

Årets nordiska gästabud gick av stapeln torsdagen den 22 mars i Stensjökyrkans samlingssal, vilken var fullsatt. Vi firar det Nordiska gästabudet, helst den 23 mars, eftersom det var det datumet som de nordiska länderna skrev under Helsingfors-överenskommelsen 1962, som innebar att alla de fem länderna förband sig att öka det nordiska samarbetet. Konkret bildades Nordiska ministerrådet, som har sitt säte i Köpenhamn. 

Årets tema i Mölndal/Härryda-avdelningen är Nordtyskland. Under hösten 2017 och våren 2018 är elva studiecirklar med sammanlagt 108 deltagare igång och studerar Nordtyskland. Många av deltagarna var också med på gästabudet. Två grupper av cirkeldeltagarna kommer också att i september 2018 åka till Nordtyskland. Varför Föreningen Norden i år studerar Nordtyskland? Jo, delar av Nordtyskland är ju före detta svenska besittningar, som många av oss svenskar har lite kunskaper om. 

Gästabuds-programmet inleddes med att kyrkomusiker Birgitta Landgren spelade ett antal musikstycken från Nordtyskland. Därefter intogs en supé med maträtter från norra Tyskland som hade komponerats av Gun-Britt Schöneman och levererats av restaurang Majram, Jan Costici. Denna måltid innehöll typiska rätter från Nordtyskland som herrgårdsleverkorv med pumpernickel och cornichoner, bratwurst med surkål, bröd och senap, korv, skinka, lammkorv, potatissallad, ost och rönnbärsmarmelad. Måltiden avslutades med kaffe och apfelstrudel. 

Kvällens föredragshållare var Tysklands honorärkonsul i Göteborg sedan 1998, advokat Fredrik Vinge. Han gav en historisk bild av Nordtyskland med bland annat det svenska engagemanget under 200 år. Och när det gäller vissa mindre områden, bland annat Wismar, ännu längre. Större delen av Nordtyskland tillhörde DDR från 1945 fram till 1991.Det var underutvecklat och är fortfarande glest befolkat med betydande arbetslöshet, även om den tyska staten har satsat stora resurser på utveckling av hela området. Men det finns mycket att se i Nordtyskland i form av kultur och minnen från den svenska tiden, vilket vi kommer att ta del av under vår studieresa i september. 

Kvällen avslutades med att deltagarna fick en tipsrad om Nordtyskland. Raden var komponerad av Ing-Marie Samuelsson och Birgitta Friberg. Det fanns några som hade alla tolv rätt, vilket visar att cirklarna om Nordtyskland fungerar som kunskapsskapare. Det nordiska gästabudet 2018 gav oss alla en inblick i Nordtysklands kultur, mat och samhällsliv. 

Margareta Eklund Jimar

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar