Nödsamtalen ökar kraftigt på midsommar

Jämfört med en vanlig fredagsnatt ökade 112-samtalen under midsommarnatten kraftigt i landet förra året och SOS Alarm förväntar sig samma sak i år.

I helgen är det dags för midsommarfirande och det innebär fler larmsamtal till 112 visar statistik från SOS Alarm.

Under förra årets midsommarnatt ringdes 1420 fler nödsamtal i landet jämfört med en vanligt fredagsnatt. Det är en ökning med 27 procent.

– Vid midsommar finns flera faktorer som ökar risken för akuta händelser. Många reser långa sträckor, dricker mer alkohol än vanligt, badar eller är på sjön. Dessutom har vi de traditionella faktorerna som ökar 112-samtalen; lön och möjligen vackert väder, säger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

I Västra götalands län var ökningen ännu större än riksgenomsnittet. Under midsommarnatten förra året ringdes 1 187 samtal, vilket är 285 fler än en vanlig fredagsnatt och motsvarar en ökning med knappt 32 procent.

– En sådan här helg är det extra viktigt att ta ansvar för sig själv och andra. Att hålla uppsikt över den som badar, använda flytväst på sjön och att ta extra god tid på sig på vägarna kan rädda både ditt och andras liv. Om olyckan är framme är hjälpen bara ett samtal bort – vem du än är, var du än befinner dig. Vi arbetar intensivt den här helgen och all övrig tid för att bidra till ett tryggare Sverige för alla, säger Maria Khorsand.

Störst ökning förra året vad det gäller larmsamtal var det i Kalmars län där samtalen ökade med 64 procent.

Kajsa Lind

kajsa.lind@molndalsposten.se

Tre tips för en säkrare midsommar

1. Starta resan i tid – minska risken för olyckor

Stressade bilförare kan ta onödiga risker. Ta det lugnt i trafiken så att alla kommer fram tryggt till sitt midsommarfirande.

2. Ta reda på adressen, så att vi kan hitta dig om olyckan är framme

SOS Alarm har inte laglig rätt att se din exakta position när du ringer från mobiltelefon. Skriv upp adressen om du åker till en ny plats eller ladda ner en app du lätt kan hitta koordinater med i din smartphone, t ex ”Viltolycka”.

3. Var nykter vid ratten, både i bil och båt

Midsommar är en helg som många förknippar med alkohol. Om du dricker, håll dig borta från både ratt och roder tills du är helt säker på att alkoholen har gått ur kroppen.

Källa: SOS Alarm