Nils Hammar tävlar i naturvetenskap

Efter kval och Sverigefinal är Nils Hammar från Kvarnbyskolan en av sex elever som ska representera Sverige i NO-tävlingen Euso. Till våren reser han till Estland för att tävla i kemi, fysik och biologi.

Nils Hammar är 15 år och går i nionde klass på Kvarnbyskolan. Han har alltid varit intresserad av naturen och följde ofta med sina föräldrar på utflykter och skogspromenader när han var liten.

Gått till final

Idag har naturintresset tagit honom till final i en NO-tävling.

– Det känns jätteroligt. Jag trodde inte att jag skulle gå vidare, säger han.

Tävlingen heter Euso och ordnas varje år i något europeiskt land. Varje land får skicka upp till två tremannalag som tävlar för landet. Kvarnbyskolan har deltagit många år och flera av deras elever har tagit sig till Europafinalen.

Efter en kvaltävling i höstas tog sig Nils Hammar till en Sverigefinal i Stockholm.

– Vi delades upp i tremannalag och gjorde laborationer i fysik, kemi och biologi. Sedan fick vi skriva egna reflektioner, säger han.

Nils Hammar blev en av de sex bästa eleverna och ska representera Sverige i Estland. Han säger att hans bästa ämne är kemi. Han är också väldigt intresserad av ekologi.

Som djuren gör

– När man ser hur djuren gör kan man också lära sig om hur människan fungerar. Vi har bara kommit längre i utvecklingen. Det är spännande, säger han.

I mars ska Nils och de andra eleverna ha ett träningsläger i Göteborg för att förbereda sig inför tävlingen. I maj bär det sedan av mot finalen, som hålls i Tartu i Estland.

– Det känns roligt och nervöst. Jag hoppas att det ska gå bra men det är väldigt hård konkurrens, säger han.

Elvira Linderot

Relaterade artiklar
Fler artiklar