När karriären inte längre lockar

KRÖNIKA När jag för några år sedan fyllde 50, fick jag anledning att reflektera över mitt liv. Det gör man väl rätt ofta, men denna gång var det lite rejälare. Jag hade nämligen bestämt mig för att lämna mitt jobb som VD för ett större företag. Att fortsätta min ”karriär” lockade inte längre. Jag ville göra något annat, något som inte innebar 60-70 timmars jobb i veckan. Det var något i mig viskade lite försynt; vad vill du med resten ditt liv? Vad är viktigt, vad brinner du för? Jag kände att jag ville hitta mer tid och skapa plats i mitt liv för andra saker. Tid för familjen, mina egna intressen och spännande uppdrag, oftast i ideella organisationer. Min längtan var tydlig och stark, men jag visste inte riktigt hur jag skulle göra. Min gode vän Tomas stack till mig en bok, ”Halvtid” av Bob Buford. Den gav mig en del insikter och praktiska råd.

Om den första halvan av ditt till stor del är en kamp för att ”lyckas”, kan den andra halvan bli ett sökande efter ”mening och betydelse”. För om man tänker efter, så kämpar man ihärdigt under den första halvleken av sitt liv. Man går ut gymnasiet, väljer ett yrke eller börjar studera, träffar någon och bildar familj, tar lån och köper bostad, uppfostrar, arbetar, amorterar, skjutsar barn till och från aktiviteter, engagerar sig i föreningar, bostadsrättsstyrelser, hem och skola, tar hand om sina åldrande föräldrar, barnens studentexamen…

Och så plötsligt, där i medelåldern någonstans, smyger sig förändringen på. Barnen flyttar hemifrån och klarar sig själva, bostaden känns nästan lite för stor, du kanske inte brinner lika för ditt jobb eller är hungrig på ny karriär. 

Och då kanske fler än jag har hört den där lilla viskningen inifrån; vad vill jag egentligen med mitt liv? 

Kanske är det dags att börja planera så att din andra halvlek blir lika värdefull som din första? Att inte bara ta dagen som den kommer, utan att faktiskt fundera igenom hur du vill använda din tid. Att bestämma vad som är viktigt och hur du kan göra mest nytta med din livserfarenhet. Men kanske på ett annat sätt, med andra mål och med andra engagemang. Du har med all sannolikhet svaret inom dig, men du behöver ta dig tid och finna det. Prata med någon om det, ta fram några tydliga mål och göra en plan över hur du skall nå dit. Ta dig tid att på allvar försöka finna ut vad du vill fylla ditt liv med. Vad du brinner för och vilka dina styrkor är.

Lycka till med upptäcktsfärden till din andra halvlek. Ett minst lika spännande och roligt liv som din första, men sannolikt på ett helt annat vis. Jag tror att andra halvan av ditt liv kan bli bättre än den första. Mycket bättre. Ännu roligare, intressantare och värdefullare. 

Lars Rundblom

Ordförande i Branäsgruppen och mångsysslare. Kålleredsbo sedan 18 år.