Mycket att tänka på inför gymnasievalet

Senast den 1 februari ska elever i nian bestämt sig för vilket gymnasieprogram det ska gå. Bland elever på Kvarnbyskolan är det fortsatt en del att fundera över innan de gör sina val. ”Standardfrågan bland kompisar just nu är vilket gymnasie du ska välja”, säger Fanny Gustafsson Klintberg.

Det saknas inte precis alternativ för de niondeklassare som ska börja gymnasiet till hösten. Mycket ska elever vägas in innan de fattar sitt beslut. Det handlar inte bara om vilket typ av program utan även hur undervisningen bedrivs, lärare, hur stor skolan är och vilka typer lokaler den har.

– Det är lite nervöst för att det är många olika delar som spelar in. Jag har pratat mycket med mina föräldrar om det och för dem var det inte en lika stor grej eftersom de inte hade lika mycket att välja på, säger Elsa Törnvall.

Hon går i en musikklass på Kvarnbyskolan tillsammans med Fanny Gustafsson Klintberg, Klara Lindblad och Linus Winsnes. Från sjuan och framåt har de haft musik på schemat men nu när ska göra sina val är det andra områden som lockar dem.

– Jag tycker det har varit jätteroligt att gå i musikklass men jag ser det mest som en hobby och till gymnasiet vill jag gå ett teknikprogram med inriktning på samhällsbyggande och arkitektur, säger Linus Winsnes.

– Jag var inne på estetprogram mer i sjuan och åttan men sedan har jag blivit mer intresserad av teknik och design och vill plugga det, säger Klara Lindblad.

För att få hjälp har de dels pratat med skolans egen yrkes- och studievägledare och i oktober förra året besökte de gymnasiedagarna inne i Göteborg. Elsa Törnvall har lagt mycket tid att jämföra skolor innan hon har varit på öppet hus.

– Då blir det enklare att väga för och nackdelar och du kan titta mer på lokaler när du kommer dit.

Alla fyra av dem ser också fram emot att komma ut och se andra platser när höstterminen startar.

– Jag har varit öppet hus på Öckerö seglande gymnasium och då behöver man flytta dit och det är ett stort steg att ta som 16-åring, säger Fanny Gustafsson Klintberg.

– Inget ont om Mölndal men att få en ny miljö hade varit roligt, säger Elsa Törnvall.

Senast den 1 februari ska deras ansökningar med flera utbildningar i rangordning vara klar och inskickad.

– Det har varit ganska svårt att hitta alla kriterierna som jag vill ha. Dels distansen till skolan men även hur de lägger upp studier men nu är jag ganska säker på mitt förstaval, säger Linus Winsnes.

Björn Alm

Viktiga datum för gymnasievalet

Gymnasieval: 10 december 2018 – 1 februari

Preliminär antagning kIar 9 apriI

Omval: sista dag 1 juni

Ändringar av ansökan med SYVs hjälp fram till 3 juni

Sista datum för att svara på antagningsbesked: 12 juni kl. 12.00, 

Ansökan via: www.indra2.se

Slutlig antagning klar: 26 juni

Reservantagningen: 7 augusti – 5 september kl 08.00, därefter tar gymnasieskolorna över ansvaret för antagning till eventuellt lediga platser.

Göteborgsregionens Gymnasieantagning gör antagning till samtliga fristående gymnasieskolor inom Göteborgsregionen.

Källa: gymnasium.se