Musikproducent sätter Mölndal på kartan

I närmare 25 år har deras känsla för ljudbilder fått musikeliten att bege sig till Tulebo när de ska spela in skivor. Lars Nilsson har nu utsetts till årets Mölndalsambassadör för hur han lyft fram staden.

Sedan starten 1991 har närmare 1 500 skivor mixats i Nilento Studio. Många av dem har spelats in på plats men Jenny och Lars Nilsson har även en mobil studio som de tar med sig när de ska spela in större orkestrar. Med den har de varit över hela Sverige men även till Tel Aviv, New York, Istanbul och London. 35 procent av inspelningarna görs på andra håll, resten i Tulebo.

Jenny och Lars Nilsson träffades på 1980-talet när båda läste på Hvitfeldtskas musikgymnasium. De är klassiskt skolade musiker. Jenny inom sång och fiol och Lars på trumpet.

Att de valde att komplettera karriärerna som musiker med att starta en studio var naturligt. Lars har alltid varit intresserad av bra ljudkvalité och ordentliga högtalare.

– Men det var först när den digitala tekniken kom på 1990-talet som det blev möjligt för en privatperson att göra något sådant här. Vi var bland de första som startade med databaserade inspelningar, säger Lars.

Folkmusik och jazz

Förklaringen till att studion hamnade i Tulebo är att Lars bror flyttade dit sin notställsfabrik, men inte hade behov av hela lokalen. Därmed fanns ledigt utrymme för Nilento Studio. Från början hade de två inspelningsrum. Idag har de sju och notställsfabriken har flyttat vidare i takt med att studioverksamheten brett ut sig.

Jenny och Lars har specialiserat sig på akustiska instrument och studion är rymlig nog för ett storband.

– Vi får fram ett speciellt ljud på instrumenten, ett ärligt sound som ligger intimt i ljudbilden, säger Lars. 

Det gör att jazz- och folkmusiker särskild dras till studion. Även den klassiska ljudbilden passar dem, men då använder Lars och Jenny sig oftast av den mobila studion.

Höga krav

I början var det framför allt vänner som spelade in i studion, men detta har ändrats med åren.  

– Nu får vi hit de främsta musikerna i världen inom sina gener och då måste man kunna sin sak. Kraven på professionalism har ökat, säger Lars. 

Det innebär att de måste vara redo för allt som kan krångla. De har ett dieselaggregat om strömmen skulle gå och en extra dator om någon skulle gå sönder.

– Allt måste funka till 100 procent. Kommer det folk från Brasilien som har bokat ett år i förväg för att göra sitt livs skiva förväntar de sig det bästa, säger Jenny.

Gillar läget

Under årens lopp har placeringen av studion ifrågasatts och man har velat få dem att flytta både till Stockholm och LA. Lars och Jenny tycker däremot att läget är utmärkt med närheten till Landvetter och Göteborg, samtidigt som avskildheten gör att kändisar får vara för sig själv.

– Vi har många artister här, men ingen vet om det. De gillar att få vara i fred och jobba och är helt fokuserade på att göra musik när de är här, säger Lars.

Om han skulle önska sig något är det ett bredare utbud av restauranger i närområdet.

– Men det tror jag kommer när köpcentret i Kållered och Gallerian i Mölndal står klara.

Lotta Nyvall

lotta.nyvall@molndalsposten.se

Jenny och Lars Nilsson

Ålder: 50

Bor: Tulebo

Familj: Två söner som är 25 respektive 18 år, samt två hundar.

Gör: Musikproducenter

Intressen: Att vara ute i skogen med hundarna och på havet med båten. Dessutom älskar Jenny yoga.

Aktuell: Som Mölndalsambassadör 2017

Ur motiveringen: ”Lars Nilsson har som hängiven musikproducent placerat Mölndal på kartan genom sin musikaliska fingertoppskänsla, talang och kompetens. Ett musikaliskt geni i landets finaste studio finns i Kållered, Mölndal.”

Exempel på inspelningar: Filmmusiken till Molanders, Bamse och Monica Z. De gjorde även kronprinsessans bröllopsmusik och musiken till Kolmårdens delfinshow.